Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

Експерт: Войната в Близкия изток няма да повлияе на цените на горивата у нас

Войната между Израел и „Хамас“ няма да повлияе на цените на горивата у нас. Това заяви Димитър Хаджидимитров, от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Първоначално имаше ръст на цените, който е резултат от стреса на очакванията какво ще се случи след като има регионален конфликт. В момента обаче пазарите са спокойни. Едва ли ще виждаме цени по-различни от това, което виждаме в момента на колонките. Потребителите трябва да са спокойни, че този за сега регионален конфликт няма да повлияе на цените на горивата у нас, каза пред БНТ „Денят започва“ Димитър Хаджидимитров.

Добрата новина е, че през последните 10-15 дни има понижение на цената с по 6-7 долара на барел, така че ще видим по-ниски цени у нас. Вече го виждаме, цените са с 4-5 ст. по ниски за литър гориво, допълни Хаджидимитров.

Има риск за сигурността в Източното Средиземноморие. Има риск за сигурността в Егейско море. Има вероятност от повишаване на разходите за преминаване през Босфора, което ще засегне примерно Лукойл Нефтохим и други преработватели в района на Черно море, обясни доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

Димитър Хаджидимитров съобщи, че от две седмици Русия е спряла продажбата на готови горива за целия Европейски съюз.

Така че в момента за България се продава само нефт, готови горива не можем да си купим от Руската федерация от две седмици, допълни експертът от Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *