Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Култура Общество

Христо Мутафчиев: Около 260 млн. са необходими за изкуството и културата

Бунтът в сектор „Култура“. Ще се стигне ли до затваряне на културните институти, ако не бъдат осигурени допълнителни средства?

Според Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България, с 0,4% от БВП за култура има риск да не останат артефакти за поколенията след нас. „За да има успехи в сферата, е необходимо отношение от държавата към културните дейци. Има енергия да преобърнем каруцата. Има предпоставки да постигнем каквото сме решили, да направим плавна стъпка към увеличението на бюджета и това да се случва всяка година. Около 260 млн. са необходими да се инвестират във всички сфери на изкуството и културата, в национален план“, обясни той.

По думите му 80 от тях трябва да запълнят дефицитите при сценичните изкуства. „Стандартът за културните институти от 1 октомври е повишен от 3,5 на 4,5. Луфтът трябва да се покрие с тези 80 млн. Така браншовото споразумение ще влезе в сила и началната заплата ще бъде 2000 лева. Затварянето на театри е крайна мярка, която ще се реализира, ако не ни чуят. В момента 1180 лева е началната заплата в Софийската филхармония на първа цигулка. Чакаме среща с кабинета, ще продължим да ги притискаме и да правим тежки акции“, заяви Мутафчиев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *