Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Политика

Денков: Съдействаме максимално на Израел за позитивно развитие на ситуацията със заложниците

Заложниците на „Хамас“ са с български произход. Техните баби и дядовци са живели в България, след което са заминали за Израел. Г-жа Йотова много добре знае, че всичко, което трябваше и можеше да бъде направено – вече е направено. Съдействаме максимално на израелските власти, за да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие на ситуацията. Така премиерът Николай Денков коментира въпроса за вицепрезидента Йотова, която попита вчера, дали заложниците с български произход имат и български паспорти.

Той подчерта, че не е знаел преди две седмици за български заложници, когато в медиите се появи такава информация. Тогава нямахме подобни данни. Но междувременно се появиха. Това беше и причината с г-жа Габриел да заминем за Израел“, категоричен е Денков.

Премиерът коментира и въпроса с искането да бъде освободен шефът на ДАНС Пламен Тончев. „Мисля, че позициите бяха ясно казани. Изпратил съм мотивирано писмо до президента, което трябва вече да е качено на сайта на МС. В него има ясно показани законови мотиви, защо има проблем с председателя на ДАНС. Колкото по-бързо бъде решен този казус – толкова по-добре“, подчерта Денков. И допълни: „Това, което мога да направя е да спазвам закона. В същото време е ясно, че отговорността за националната сигурност е в правителството и лично при мен. Затова се надявам президентът да разбере, че позицията му е незащитима в момента“.

На въпрос какво ще правят след края на следващата година, когато ротацията на премиерското място изрече, той посочи: „Надявам се, че ще се стигне до ротацията, защото имаме програма, която трябва да изпълним. дали ще стана премиер зависи дали има ясно разписани приоритети – повишаване качеството на живот и преодоляване на демографската криза в България. Ако успеем да поставим тези приоритети ясно на масата, аз имам идея как могат да бъдат решени Тези идеи трябва да бъдат прехвърлени в управленска програма за 2025-2026 година. Тогава с удоволствие бих се включил отново“, посочи той.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *