Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора

170 хиляди опита за нелегално преминаване на границата с Турция са предотвратени от началото на годината

Засилен мигрантски натиск по границите ни, отчитат от МВР. От началото на годината по браздата с Турция са предотвратени близо 170 000 опита за нелегално преминаване, което е с 24 % повече от миналата година.

След пресичане на границата са задържани 1300 души. Най-често това са граждани на Сирия, Мароко и Афганистан.

Нашата работа е в гората и всеки ден се срещаме с мигранти. Напливът е голям. Пролетта и лято е по-голям, но сега понамаля. Укритията са им в гористите местности и по изоставени къщи в населените места, каза в BTV „Тази сутрин“ лесовъдът Камбер Тахиров от община Стралжда. Малки групи се срещат рядко. Голяма част от мигрантите са млади момчета. Много рядко възрастни, а жени не сме срещали, посочи той. Когато ги засечем някои от тях бягат, други се крият, а трети се предават. Физическото и психическото им състояние не стабилно, подчерта лесовъдът. В гората се срещат начупени и катастрофирали автомобили. Явно са на хората, които предоставят транспорта на мигрантите, каза той.

В пограничните села маршрутите на мигрантите се знаят на пръсти. Групите се крият в дерета, които са близо до пътя, а горите около Голям Дервент, Голямо Шарково, Иглика, Ситово, Крайново, Странджа дават подслон на стотици нелегални, които хората виждат ежедневно .

Тук минават с хиляди. С гранични говорим, те казват – ние не сме в състояние, значи ако са хванали тази вечер стотина човека, още двеста са пропуснали и влизат във вътрешността, това е истината, заяви Иван Тодоров, жител на Малко Шарково.

Засиленият мигрантски натиск усещат и медиците в лечебните заведения. След инциденти и гонки с мигранти в ямболската Областната болница за последните девет месеца са прегледани 130 мигранти. Повече от 40 са хоспитализирани

Ако до края на пролетта те постъпваха при нас в състояние на тежка дехидратация и изтощение, интересното беше, че в летните месеци бяха с тежки травматични увреди. Специфичното при инциденти с мигранти е, че за кратко време огромен брой пострадали се транспортират към спешното отделение и това е голямо изпитание за дежурните екипи, каза д-р Валентин Вълчев, заместник- директор на МБАЛ – Ямбол.

Според статистика на Гранична полиция от началото на годината са образувани 319 досъдебни производства за каналджийство.

Източник: БТВ

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *