22.07.2024

Адвокат Расташки: Политиците негласно подкрепят рекета на ЧСИ-та и монополисти като отлагат решенията на този проблем

Адв.  Христо Расташки, който спасява в съда жертвите на монополите и на ЧСИ-тата, нашумя с  видеоклиповете си с юридически съвети към гражданите с нарушени права. Той събра стотици хиляди последователи в социалните мрежи само за няколко месеца. Огромният брой потърпевши от рекета и тормоза на тези частни съдебни изпълнители и техните производни провокира адв. Расташки да основе нова политическа партия с името  „Граждански Права“ (ГП), която има за цел да воюва с нарушаването на правата на българите от ЧСИ-та и от монополите. Новата партия ще има 14 основни цели като,  уточнява адв. Расташки.  „Най-интересните от тях са преобразуването на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) в държавни съдебни изпълнители и премахването на фирмите за събиране на вземания. Вече на всички е ясно, че без партия и влизане в парламента няма да може да спрем безобразията на монополите “, допълва още 33-годишният юрист.

Неотдавна Асоциацията на потребителите алармира, че колекторски фирми тормозят потребители за сметки с изтекла 3-годишна давност. „Тъй като давността не се прилага служебно, а само след съдебно решение, е необходимо потърпевшите, чиито сметки са изтекли по давност да заведат съдебно дело и да получат съдебно решение за изтеклата давност. След това никой колектор няма право да събира вземането и да ги притеснява, а ако това все пак се случва, препоръчвам да се обърнат към МВР и да входират жалба“, съветва той.  И допълва, че съгласно българските закони, колекторите трябва да събират вземанията си единствено чрез съдебно изпълнение на влезлите в сила решения. Те нямат и никога не са имали право да се свързват директно с длъжниците и да ги притесняват. Дори да е изтекла давността, това трябва да се докаже по съдебен ред, за да се приложи практически от длъжника.

„Едно вземане остава активно дори да са изминали въпросните 5 години давностен период без изпълнителни действия. Длъжникът следва да си потърси правата и да поиска от съда да прогласи давността му в съдебно решение, защото давността сама по себе си не се прилага служебно. Ако нямаме съдебно решение изпадаме в хипотеза на спор с колектора, като ние казваме, че има изтекъл давностен срок, а те го отричат и именно за това е необходим съдебен процес. В противен случай, колекторите ще продължат да опитват събиране на вземането си, дори да е изтекъл давностния срок“, казва още адвокат Расташки. Според него, основен проблем с колекторите е, че няма никакъв държавен контрол върху тяхната дейност и няма администрация, която да ги следи. Те могат да надписват лихви и разноски, да изнудват гражданите по свое усмотрение, а единствената защита на длъжника е по общия и бавен съдебен ред. „Имаше предложение за закон, с който да се лицензират и контролират колекторите, но за момента не е приет и няма действие“, допълва адвокатът.

А за страницата си в Тик-ток със съвети към жертвите на колектори, ЧСИ-та и монополи, която вече има над 100 хиляди последователи, той обобщава, българите масово са излъгани от некоректни заемодатели – фирми за бързи кредити, директно свързани с колектори и ЧСИ. „Всичко е предварително подготвено, още от рекламата, до вземане на кредита с огромни лихви и неустойки, през продаването му на колекторска фирма и достигане до частния съдебен изпълнител, с когото тези фирми работят. По този начин гражданинът попада в една предварително подготвена спирала от лихви и разноски на няколко свързани помежду си фирми и лица, от които няма никакъв изход“, алармира адвокат Расташки.

А кой стои зад този рекет? Според юриста, голяма част от сериозните бизнесмени печелят от този рекет,  има и политическа връзка. „Жалкото е, че се работи срещу най-уязвимата част от населението, която прибягва до бързи кредити за задоволяване на базовите си потребности и обикновено няма друг избор. Ако политиците не печелеха от този вид рекет, той отдавна да е закрит, тъй като масово обществото е против колекторския бизнес“, категоричен е създателят на партия Граждански права.

„Нито една партия не взема никакви мерки, а дори има известна подкрепа към колекторите, която е видна в законодателството ни. Именно липсата на закон, който да ги регулира и неприемането на предложения такъв закон, забавянето-протакането на закона за частния фалит – несъстоятелност на физически лица, промените в закона за абсолютната давност, които бяха направени в последния момент и я обърнаха да действа за 10 години само в бъдещ период и да бъде приложима едва 2031 г. с мотиви, че ще нанесе големи вреди на банки и колектори, показва, че политиката в България се води в посока за колекторските фирми и финансовите институции и против гражданските права на българина“, обобщава адвокатът.  Той дава за пример другите европейски държави,  в които има строги регулации за банки, бързи кредити и най-вече колекторски фирми. Имат действащи закони за фалит на физически лица и абсолютна давност. „Именно тези три правни института помагат на физическите лица длъжници и им дават втори шанс, след като понесат последиците от неплатените си задължения. Трябва да работим в тази насока и у нас, за да можем да разрешим проблемите на около милион български граждани, пострадали от ЧСИ и колектроският тормоз“, казва в заключение Христо Расташки пред международната платформа Global Leaders.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *