21.07.2024

Николай Денков призова ФИФА да се намеси в казуса БФС

В писмо до президента на ФИФА Джани Инфантино министър-председателят Николай Денков призова международната футболна федерация да се ангажира с казуса с Българския футболен съюз (БФС) в съответствие с правата и отговорностите, посочени в устава на ФИФА. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Повод за писмото е натрупаното напрежение, което доведе до масов протест срещу президента на БФС Борислав Михайлов в деня на срещата България – Унгария, придружен от безредици и насилие в центъра на София снощи, посочват от МС.

Премиерът призова ФИФА да обсъди и предложи възможни решения на безпрецедентната ситуация, като се позова на чл. 8 (2) от Устава: „Изпълнителните органи на асоциациите членки могат при изключителни обстоятелства да бъдат отстранени от длъжност от Съвета, след консултация със съответната конфедерация и да бъдат заменени от временно управляващ комитет (normalization committee) за определен период от време“.

В писмото премиерът изтъкна и натрупаните критики и недоволство към ръководството на БФС и безпрецедентното обединение на враждуващи фен клубове срещу него. Цитиран е и фактът, че повече от 140 клуба (от общо 550), гласували против сегашното ръководство на БФС, впоследствие са изключени от Съюза след конгреса му през май 2022 г.

На брифинг в Министерския съвет тази сутрин премиерът благодари на всички мирно протестиращи спортни запалянковци, както и на тези полицаи, които изпълниха дълга си, без да проявяват насилие. Той съобщи, че е изпратил писмо до Централата на УЕФА и до Контролната етична дисциплинарна комисия на УЕФА с искане да чуе тяхното становище по организацията на срещата между България и Унгария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *