Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Политика

Румен Радев: Вандализмът не е любов към спорта

Загриженост за случващото се в българския футбол изрази президентът Румен Радев, който участва в откриването на „Залата на славата“ на легендата на българския футбол Христо Стоичков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Страстите около футбола опустошиха центъра на София, вандализмът не е любов към спорта. Но и тези, които ръководят спорта, трябва да имат сърце за България и отговорност към играчите и към феновете“, подчерта Румен Радев в приветствието си към гостите на церемонията, цитиран от БТА.

Фенове и полицаи пострадаха снощи при сблъсъци по време на протест в София срещу Българския футболен съюз. Над 80 елемента от градската инфраструктура са с установени щети след протестите.

България почита своите спортни икони и се радвам, че поколенията, които нямаха шанса да гледат великата игра на Стоичков на живо, ще има къде да идват, за да черпят вдъхновение и гордост, заяви още президентът Румен Радев на церемонията.

В приветствието си държавният глава открои усилията и невероятните постижения на Христо Стоичков, чиято славна кариера остава еталон за отдаденост на спорта, талант и воля. „Изкушените от футбола у нас се делят на две: онези, които преживяха американското лято на 94-а и всички останали, по-младите, които нямаха този късмет“, посочи президентът Радев. Той припомни паметните седмици от лятото на 1994 г., когато по думите му народът ни преживя за последно опиянението да е заедно, сърцата да бият в един ритъм, а емоциите да съпътстват всеки шедьовър на „Пеневата чета“. „Символът на тази побеждаваща България стана Христо Стоичков“, изтъкна държавният глава и допълни, че в червения цвят на армейския клуб, със символите на „Барселона“ и с националната фланелка Стоичков донесе безмерна радост и въодушевление на почитателите на футбола.

По думите на президента Радев човек осъзнава истински какво е Стоичков за България, когато излезе извън страната и при разговорите си с хора от далечни страни и континенти, споменавайки името на нашата страна, винаги неизменната реакция е: „България – а, Стоичков“. „Това е най-истинската оценка. Стоичков е победа за България“, заяви държавният глава и подчерта, че футболистът се е превърнал в национален символ на страната ни по света. Спортът е онова велико занимание, което дава възможност на едно момче от Пловдив с воля, дисциплина и талант от Бога да подари на милиони хора у нас и по света радостта от играта и гордостта от победите, посочи още Румен Радев.

Общо четирима президенти на България присъстваха на церемонията – действащият Румен Радев и неговите предшественици Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев. Сред гостите бяха кметът на София Васил Терзиев, както и изявени български спортисти и треньори като Стефка Костадинова, Таня Богомилова, Петър Лесов, Димитър Пенев, Красимир Балъков, мениджърът, осъществил трансфера на Стоичков от ЦСКА в „Барселона“ – Хосе Луис Мингея.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *