Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Общество

Двама души загинаха при пожар; спасителни екипи участват в ликвидирането на последици от силните ветрове

Двама души загинаха през изминалото денонощие при пожари в страната. Това сочи справка на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). В същото време спасителни екипи работят по ликвидиране на последиците от силните ветрове в страната.

Миналата нощ е избухнал пожар в къща в шуменското село Марково. На място са изпратени три пожарни. При инцидента е загинала 86-годишна жена.

В следобедните часове вчера в Твърдица също е възникнал пожар, при който е загинала също 86-годишна жена.

При пожар в обедните часове вчера във Видин е пострадала 72- годишна жена. Тя е с изгаряния около 15 процента (втора степен).

За последните 24 часа са ликвидирани 67 пожара.

Екипите на пожарната са участвали в 244 спасителни дейности и помощни операции. Голяма част от тях са свързани с паднали дървета и камъни или отстраняване на опасни предмети.

В няколко населени места в района на Варна обстановката е усложнена, каза за БТА директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) Александър Джартов. Той посочи, че най-тежка е обстановката в Аксаково и Вълчи дол, но няма хора, за чийто живот да има пряка заплаха.

В тези части на страната има затворени пътища и паднали дървета. В района на Шумен има снегонавяване и преспи. В северната част на областта няма ток. Няма информация за бедстващи хора.

Също заради снегонавявания са затворени проходи между Шумен и Бургас.

Очаква се и община Шумен да обяви бедствено положение заради лошшото време. Това обяви началникът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов в студиото на „Събуди се“.

„Нощта беше напрегната, екипите ни реагираха на над 317 сигнала, от които 227 свързани с метеорологичните условия. Има множество паднали дървета и образували се преспи. Затворени са пътища в Източна България. Токът е прекъснат в северната част на Шумен. Във Варна сме евакуирали 70 души, в Шумен 30. Те са били в колите си, достигнато е до тях и са изведени на безопасно място“, поясни Джартов. И призова гражданите, особено в източната част на страната по възможност да останат по домовете си. За момента няма прелели реки,увери той.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *