Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Дончев: Държава, която не инвестира в политики за модернизация, в политики за развитие, няма как да има растеж

Боя се, че между „Продължаваме промяната“ и вътрешния министър има някаква интрига – журналисти го питаха дали е подлаган на натиск и той не отрече. Това мен силно ме притесни. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Заяви, че единственият министър на ГЕРБ в кабинета е Мария Габриел, а всички останали са излъчени от „некоалиционните им партньори“

„Ако г-н Петков иска оставката на вътрешния министър – да каже на Денков, който е премиер, излъчен от тяхната партия, да стартира процедура и да я внесе в парламента“.

Отговорност за безредиците при протестите трябва да поеме БФС и министърът на транспорта, смята Дончев.

Дончев не вижда връзка между безредиците в София, политическите трусове и пренаписването на бюджета.

„Критики по отношение на бюджета изразихме преди седмица, не политикански, а с числа, защото този бюджет е хем безидеен, хем до голяма степен авантюристичен“.

„Осигуряваме подкрепа, защото другата алтернатива не е по-хубава, а те ни се карат – това не го разбирам. Това е най-малкото зло, всичко останало ще бъде по-лошо“, коментира той напрежението в некоалицията. Посочи, че сам не е доволен от работата на правителството, но има право на претенции, защото го подкрепя.

По думите му ПП бранят интересите на „Лукойл“, не на българските потребители.

„Рафинерията ползва евтиния руски петрол „Урал“, а цените на бензиноколонките са все едно ползваме „Брент“. Това не е единственият въпрос. Има ли реекспорт и за къде е този реекспорт?“, попита Дончев.

Претенциите на ГЕРБ са свързани с качество, а не с това някой да бъде махнат или сложен в институция или министерско кресло, каза още депутатът. Една от критиките на ГЕРБ за бюджета следващата година е, че той не само е на ръба на разрешение дефицит от 3%, но с безкрайно преоразмерени приходи, които нямаме никакво основание да считаме, че приходните администрации могат да съберат. „Проблемът е с цялостния дизайн на бюджета за 2024 г. Тук стана традиция да залагаме огромни капиталови програми, от които на практика се реализира по-малко от половината. Една държава, която не инвестира в политики за модернизация, в политики за развитие, няма как да има растеж, няма как да стане по-конкурентоспособна“, каза още Дончев.

БНТ, „Говори сега“

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *