22.07.2024

Учени установиха нов ефект на витамин B12

Витамин B12 има положителен ефект върху състоянието на кръвоносната и нервната система и облекчава синтеза на ДНК. Учени от Института за биомедицински изследвания в Барселона (Испания) са открили, че витаминът влияе и на процесите на регенерация. По време на експеримент с мишки по препрограмиране на клетки учените забелязали, че този процес изисква големи количества витамин B12. Изследователите увеличили дозата на витамина и с изненада забелязали, че процесът протича по-ефективно.

Учените продължили изследването и проверили теорията, че процесът на клетъчно препрограмиране в този случай може да имитира ранните стадий на възстановяване на увредената тъкан в организма. Изследването е публикувано в списанието Nature Metabolism. Авторите потвърдили предположението си чрез лечение на язвен колит: процесът на възстановяване при мишки с това заболяване се ускорил. Вече е фиксирана закономерност между нивата на B12 и лечението на язвен колит и при хора, но причините за това на клетъчно ниво не бяха ясни.

Освен това учените са установили, че дефицитът на В12 по време на препрограмирането на клетките води до генетичен срив и в крайна сметка има отрицателно въздействие върху способността на организма за регенерация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *