Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

САЩ осъдиха отвличането от хусите в Червено море на товарен кораб с българи в екипажа

Търговският кораб „Галакси лийдър“, който беше отвлечен от йеменските бунтовници хуси с помощта на хеликоптер на 19 ноември, се намира на пристанището Худейда в Йемен, предаде Ройтерс, като се позовава на собственика на танкера. На борда се намират двама българи – капитанът и първият помощник-капитан на „Галакси лийдър“.

Всички връзки с кораба са били прекъснати, става ясно още от изявлението на собственика.

Съединените щати осъдиха отвличането от йеменските бунтовници хуси на товарен кораб, в чийто екипаж има и българи, предаде Ройтерс.

„Превземането на моторния кораб „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) от хусите в Червено море е грубо нарушение на международното право“, каза на брифинг вчера говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. Той призова за „незабавното освобождаване на кораба и неговия екипаж“.

„Ние ще се консултираме с нашите съюзници и партньори от ООН за целесъобразността следващи стъпки“, допълни цитираният говорител на Държавния департамент на САЩ.

ООН също изрази безпокойство във връзка с отвличането на товарния кораб тип автовоз. „Следим със сериозно безпокойство съобщенията“, отбеляза Стефан Дюжарик, говорителят на генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш.

Междувременно в понеделник хутите публикуваха видео как превзимат кораба.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *