24.07.2024

Димитър Манолов: Новият бюджет има за какво да бъде критикуван

Новият бюджет има за какво да бъде критикуван. Очакванията на политиците са още по-лоши. Трудно ми е да направя прогноза какво ще стане оттук-нататък. Това заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„В бюджета за ДОО със сигурност има добри неща, като това, че пенсиите ще бъдат повишени по швейцарското правило и ще се увеличат вдовишките добавки, но няма увеличение на обезщетенията за безработица, както и за втората година майчинство“, отбеляза той.

„Средства по НОИ трябва да се увеличат с 20%. Има и друг проблем – тези средства, които се отпускат в повече за заплати не е ясно как ще бъдат разпределени. Належащо е преразглеждане на възнагражденията в администрациите“, подчерта синдикалният лидер.

„Противно на всеобщото мнение българинът е един от най-работещите хора в Европа. Какъв труд полага е друг въпрос. За съжаление делът на труда с висока добавена стойност е изключително нисък“, подчерта Манолов.

„Не е наша работа да кажем от кои буфери да се вземат пари, те са в капиталовите разходи. Има си министър, който да реши това“, заяви той по повод думите на финансовия министър, че не е магьосник да удовлетвори всички искания за увеличение на доходите.

По повод отказът на работодателите да приемат бюджета на Асен Василев, Димитър Манолов заяви: „Не мога да разбера аргументите им да са срещу най-бедните. Дори с тази промяна максималният осигурителен доход ще е близък до минималната пенсия. Тяхната война е срещу най-малко имащите. Ние от години обясняваме, че минималната работна заплата не трябва да плаща данък върху дохода, това го няма никъде. В България имаме абсурдната ситуация, колкото е по-висок доходът ти, данъкът да ти е по-нисък. Имаме таван на плоския данък, но и на осигурителните вноски. Ние се борим, ако не се подобрява стандартът на живот, то поне да не се влошава“, заяви президентът на КТ „Подкрепа“.

Манолов не изключи вероятността за стачки. Той посочи, че не е приключила драмата в енергийния сектор.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *