Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Красота & Здраве

Какви са ползите от приема на колагенови хранителни добавки

Колагенът играе решаваща роля за поддържането на различни тъкани в човешкото тяло. Това включва кожата, мускулите, ставите и сухожилията. С времето обаче неговият синтез намалява, което води до дискомфорт при движение и отпускане на кожата.

През последните години все по-популярни стават добавките с колаген, които подобряват подвижността в ставите и еластичността на кожата. Нека разгледаме и техните най-големи предимства.

Здрава кожа
Колагенът е важен за еластичността, здравето и добрата хидратация на кожата. Пониженото му производство с годините води до появата на бръчки и изсушаване на кожата. Тя става податлива на наранявания и обриви.

Козметиката, която съдържа пептиди, както и хранителните добавки с колаген, могат да забавят процеса на стареене на кожата. Нужно е само да приемате между 3 и 10 г колаген на ден в продължение на поне 70 дни.
Приемът на такъв тип добавки стимулира организма сам да произвежда колагена си.

Облекчаване на болките в ставите
Колагенът е от голяма полза за поддържането на гъвкавостта на хрущялите и защитната тъкан около ставите. Свойство, което е нужно с напредването на възрастта, когато има повишен риск от дегенеративни заболявания.

Изследванията показват, че ако приемате морски или телешки колаген в продължение на 24 седмици и по 10 г дневно, значително ще облекчите сковаността и болките в ставите. Повишеното производство на колаген намалява възпаленията в ставите и подобрява стабилността.

Здраво сърце
Не толкова известен факт е, че колагенът допринася и за структурата на артериите. Те са важни за транспортирането на кръв от сърцето до всички части на тялото. Ниските нива на колаген правят артериите по-малко еластични, което води до атеросклероза.

Приемът на 16 г колаген на ден увеличава еластичността на артериите, като в допълнение повишава нивата на добрия холестерол и понижава тези на лошия. Знак, който показва, че колагенът може да предпазва и от сърдечно-съдови заболявания.

Допълнителни ползи за здравето
Хранителните добавки, които съдържат морски или телешки колаген, не ограничават ползите си до кожата, ставите и сърцето. Те могат да предложат много други качества, които да подобрят цялостното ви здравословно състояние.

Представяме ви част от тях по-долу:

– Коса и нокти – колагенът укрепва ноктите, правейки ги здрави и неподатливи на счупвания. Освен това стимулира здравето на косата, нейната жизненост и бърз растеж.

– Здраве на червата – допринася за доброто чревно здраве и поддържането на чревната флора. Подпомага усвояването на веществата от храната и храносмилането.

– Емоционално здраве – когато сте под силен стрес, организмът ви ще намали синтеза си на колаген. Обикновено в такива моменти това си проличава по кожата на лицето, която се състарява. Когато е в съчетание с витамин C, колагенът не само подобрява вида на кожата, но намалява тревожните мисли и подобрява настроението.

Имат ли странични ефекти колагеновите хранителни добавки?

Хранителните добавки, съдържащи колаген, се понасят добре от организма и се смятат за напълно безопасни. Трябва да се приемат с особено внимание, ако имате хранителни алергии към риба и морски дарове, както и от яйца.

Като странични ефекти са възможни подуване на корема и гадене, но те са изключително редки и често не са свързани с колагеновите хранителни добавки.

Консултацията със здравен специалист е задължителна, преди да започнете да приемате колаген. Трябва да сте сигурни, че добавката ще отговаря на нуждите на тялото ви.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *