25.07.2024

Децата под 18 години с декларация за придружител

Младежите до 18 години – навън по тъмно само с подпис на родител. Това предвиждат промени в закона. След 22 часа непълнолетните да могат да влизат в заведения, кина, театри и търговски обекти единствено с декларация от настойник.

Важно е да има политика на държавата за защита и закрила на децата, но се притесняваме дали тази наредба може да бъде ефикасна. Това коментира в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS Ивайло Ябълкаров от фондация „Мисия криле“. Според него темата е важна, защото децата в тази възраст все по-често изпадат в риск.

„Ние мислим, че държавата трябва да има не наредби, а политики за закрила на детето. Има много предизвикателства през тази наредба, за да бъде осъществена“, каза той.

По думите му не е въпросът да има наредба, а да се върнем към стретегията към детето, която събуди различни мнения, които не бяха оправдани. „Относно децата трябва да има превенция на рисковете, които стоят пред тях. Идеята да защитим децата е добра, но това трябва да е политика на държавата“, каза още той.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *