21.07.2024

Стефан Янев: С налагането на ветото президентът иска да се позиционира в политически сили

Снощи, в предаването „Лице в лице“ по БТВ Стефан Янев каза, че с налагането на ветото президентът иска да се позиционира в политически сили, по-скоро в план, в който да говори на българските граждани, че част от мотивите са насочени в защита на българските интереси.

Хората, които са стопани на БТР-рите са преценили, че са излизшни, с изпаднала необходимост. Дали са излишни или не решават специалистите. С това вето ще се даде възможност за политически прочит да се преразгледа тази оценка. Управляващото мнозинство твърдо е решило да продължи политиката си в подкрепа на Украйна. Ратификацията на това решение ще бъде гласувана, посочи Янев.

Това евроатлантическо мнозинство не обясни на гражданите какви ценности имат и как те подбряват живота им. Това е въпрос, който трябва да се разисква. Само заемайки геополитическа позиция е малко несериозно. Въпросът с геополитическата позиция е решен преди няколко години- България е член на НАТО и на ЕС. Защо е необходимо да се повдига отново. Коя политичска сила има визия за възобновяване на живота в българското село. Нека говорим по тези въпроси, геополитическата позиция е ясна. Това е война за хората, които страдат на бойното поле. Юридически това е специална военна операция. Нито парламентът на Русия, нито на Украйна е обявил война. Да се търсят разпломите на база на геополитиоческо говорене е изън контекста. То се използва като завеса за истинските проблеми, които касаят българските граждани, допълни още лидерът на „Български възход“.

Бившият служебен премиер отрече да е водил разговори с лидера на БСП Корнелия Нинова за коалиция. По думите му миналата седмица се е провела среща, по покана на БСП, на която са объдени резултатите от местните избори.

„Аз не съм пристъствал на тази среща. Там не са водени разговори за бъдещи коалиционни действия. Днес имахме покана да дискутираме бюджета за 2024г., но ние отказахме да отидем. Отговорността за бюджета е на парламентарно представените партии“, коментира още Янев.

Относно резултатите от местните избори, Стефан Янев отбеляза: „Не мога да кажа, че на тези местни избори партиите се представиха успешно. Най-успешната фомула беше там, кдето имаше няколко партии. Най-добрите ни резултати са в Ловеч и Силистра, където беше издигнат общ кандидат на „Български възход“ и „Има такъв народ“. В Силистра участваха и БСП“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *