20.07.2024

Румен Овчаров: Цените на горивата ще се повишат заради отказа от дерогацията

Румен Овчаров

Цените на горивата ще се повишат не заради продажбата на „Лукойл“, а заради отказа от дерогацията. Това каза бившият министър на енергетиката Румен Овчаров в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Забраната за износ на продукти по думите му е много необмислена, тъй като у нас те нямат потребление. Такива са котелното гориво и нискооктановият бензин. „Лошото е, че имаме проблем и със самия бензин, високооктановия бензин, който ако се забрани за внос, няма какво да се прави, но няма и къде да се съхранява. Това е глупаво решение. То само по себе си води рафинерията до затваряне в някакъв недълъг период от време“, смята Овчаров.

Ако следващите собственици на рафинерията са професионалисти, той не очаква да има сътресения в компанията.

„България няма някакъв аргумент, с който да контролира процеса на продажба. България, ако иска, може да я национализира, може да въведе специален управител, но това ще доведе до допълнителна дестабилизация“, поясни Овчаров.

„Лукойл“ работи с около 5 до 7 милиона петрол годишно и в никакъв случай не може да работи с повече, каквито са обвиненията на евроатлантическите ни партньори. Друга опорка според него са обвинената за свръхпечалби на рафинерията в размер на 3 милиарда долара.

БНТ, „Говори сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *