21.07.2024

Министърът на туризма: Очаква се поскъпване на почивките през зимния сезон

Очаква се поскъпване на почивките през зимния сезон, но няма да е драстично. Това е нормално с оглед на инфлацията, но всеки ще може да намери услуга, подходяща за целите и за джоба си. Това каза министърът на туризма Зарица Динкова в предаването „Тази събота“ по бТВ.

Тя коментира и че войната в Близкия изток може да има негативен ефект върху сезона у нас, но министерството много бързо е взело мерки това да се минимизира.

„Обърнахме рекламата си към Великобритания, Ирландия и скандинавските страни. Преосмислихме политиката си за зимния сезон и се съсредоточихме към съседните държави“, поясни Динкова.

Очакванията й са за по-добър зимен сезон от миналогодишния.

2 милиона лева повече има в бюджета на Министерство на туризма за следващата година. „Очаква се нашата програма да покаже по-висока възвращаемост от обикновено. Имаме доста интересни планове как да инвестираме тези средства. Договорката ни с Министерство на финансите е да се договаряме целево за повече пари по конкретното предназначение на база на измерена добра възвращаемост, което смятам, че е рационалният начин да се подхожда с пари, които са пари на данъкоплатците“, заяви Динкова.

Туризмът е част от целия икономически сектор и инфлацията се отразява и върху туристическите услуги.

Министерството би подкрепило изграждането на нов лифт в Банско, стига той да е добре планиран и приет добре от местната общност. „Лифтът е изключително екологично средство за транспорт“, допълни тя.

Ставката от 9% ще бъде запазена за ресторантьорите до края на 2024 г., а за туроператорите – до юни, заяви още министърът на туризма.

бТВ, „Тази събота“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *