18.07.2024

Боровинките са най-важната суперхрана за мозъка

За цялостното здраве храненето на мозъка е важен аспект, който често се пренебрегва. Мозъкът, който е епицентърът на нашите когнитивни функции, емоции и жизненост, изисква специално внимание и грижи.

Според диетолога Екта Сингхвал поддържането на оптимално здраве на мозъка включва включването на балансирана и богата на хранителни вещества диета, пише The Indian Express.

Експертът препоръчва: да се включват източници на омега-3 мастни киселини (мазна риба, ленено семе, семена от чиа, орехи), да се консумират богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци (горски плодове, тъмнозелени листни зеленчуци, ярко оцветени зеленчуци), да се избират пълнозърнести продукти (кафяв ориз, киноа, овес) и такива, съдържащи постни протеини (птици, яйца, тофу, бобови растения).

Диетолозите препоръчват следните 5 суперхрани за подобряване на здравето на мозъка:

– боровинки (богати на антиоксиданти, подпомагат паметта и когнитивните функции, помагат за намаляване на стреса);

– мазна риба (поддържа структурата и функциите на мозъка, насърчава когнитивното благополучие);

– броколи (с високо съдържание на антиоксиданти и витамин К, подпомагащ здравословната мозъчна функция);

– куркума (има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и може да премине през кръвно-мозъчната бариера, като потенциално помага за предотвратяване на невродегенеративни заболявания);

– ядки и семена (подпомагат цялостното здраве на мозъка и могат да помогнат за предпазване от свързаното с възрастта влошаване на когнитивните способности).

Източник: БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *