13.07.2024

Кунчев: Над 250 000 души са ваксинирани срещу грип тази година

„Грипът вече заема своята си територия“. Това заяви в „Твоят ден“ по NOVA NEWS главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Нивата на заболяемост са както и в предходната година. Профилактиката срещу грипа е икономически най-изгодна, заяви Кунчев. По думите му дори най-скъпите ваксини срещу грип са в пъти по-евтини от варианта да се разболеем и разходите, които ще направим в последствие. Той очаква пикът на заболяемостта да бъде в края на януари и началото на февруари.

„Тази година има търсене на ваксината, записаха се много хора още от септември. Към вчерашна дата бяха поставени около 88% от 308 000 ваксини или малко над 250 000 ваксини“, заяви Кунчев. Той определи тези данни като добри, на базата на това, което е било постигано като ваксинация в предходните години.

„Преди пандемията имаше и недостиг на ваксини, не всички, които желаеха, успяваха да получат. Надяваме се, че тази година всички, които са пожелали да се имунизират, ще имат тази възможност“, заяви Кунчев.

Той изтъкна, че и в момента 2 пъти повече са случаите на COVID-19, които се регистрират, спрямо грипа. Настанените в болници дневно варират между 350 и 400, тези на интензивно лечение са между 30-40 души, а в повечето случаи протичането не е толкова тежко.

Главният здравен инспектор изтъкна, че големи количества ваксини срещу COVID-19 остават неизползвани, но те са в пъти по-малко като процент спрямо други държави. „В дъното на класацията сме, което е добре, защото ние своевременно където можеше да се продадат и дарят на отделни страни, беше направено, докато имаше нужда и интерес.

За разпространението на морбили Кунчев изтъкна, че в България процентът на имунизация е над 91, а в Румъния, където обявиха пандемия, процентът е бил 70 за първата имунизация, а за втората – под 60%, у нас – над 87%. „Внос може и да има в страната, но се надявам той да е отделни случаи, малки случаи, а не национална епидемия. Все още в страната няма такива случаи“, успокои Кунчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *