23.07.2024

Д-р Иван Маджаров: И тази година бюджетът за профилактика е увеличен

Имаме две суми, които се оформиха като излишък през миналата година. Това се дължи на факта, че бюджетът на здраве влезе в средата на годината и нито ние, нито НЗОК можехме да реагираме. Аз се надявам, че през тази година ще успеем да усвоим тези средства за профилактика. И тази година бюджетът за профилактика е увеличен. Това каза снощи в предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Със сигурност профилактичните прегледи не са достатъчни, но от друга страна те са на ръба на възможностите на личните лекари. През миналата година 40% от населението не е минало профилактични прегледи. 20% са заявили, че въобще не искат да се подлагат на профилактични прегледи. Другите 20% явно не са намерили време. За мен държавата трябва да проведе една кампания за ползата от профилактичните прегледи, за да убедим тези хора, че това е нещо полезно. Няма как само личните лекари да се справят сами“, добави той.

„Очаквам напрежение в болничната помощ заради бюджета за здравеопазване. в понеделник ще седнем на масата за преговори с НЗОК. Ще водим разговори за цените на клиничните пътеки. За мен средно цените трябва да се вдигнат с 25%. Трябва да се подходи балансирано, по групи и по различни специалности. Мина времето, когато имаше клинични пътеки, които бяха тотално неглижирани“, категоричен бе д-р Маджаров.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *