Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Политика

Хиновски: В България трябва да се въведе автоматизирано управление на потреблението на ток

Няколко компонента определят скока на тарифите на тока. Има повишение на регулираната цена. Абонатите, които са получили по-високи сметки, използват многотарифни електроуреди. През зимата на България ѝ се налага да внася голямо количество скъпа електроенергия отвън заради по-ниската продуктивност на фотоволтаиците. Това коментира в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум.

По думите му, ако домакинствата имат възможност да отложат потреблението от 18.00 до 22.00 часа, ще имат по-ниски разходи.

Според Хиновски в енергийната политика трябва да залегне управление на потреблението. „Така, чрез електронни автоматизирани системи, ще може да се забранява автоматичното включване на електроуреди, които не е важно да бъдат работят в този момент. Това важи и за предприятия, които може да отложат потреблението“, добави той.

Хиновски уточни, че режим на тока в България никога няма да има. Той добави, че разумна алтернатива за ТЕЦ-овете е да се измислят технологии, които улавят въглеродния диоксид или използват природен газ. „Абсурдно е цялата мощност в „Марица Изток“ да бъде преоборудвана в газови централи, защото няма такъв пазар. Но 2-3 блока биха могли“, каза още Хиновски.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *