Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Гвоздейков: До края на януари в България ще има 8 лицензирани хеликоптерни площадки

Първият медицински хеликоптер е вече боядисан и готов в Италия. Другата седмица ще изпратим инженер и пилоти, които ще приемат окончателно машината. Той ще бъде в България до края на януари. Това каза снощи министърът на транспорта Георги Гвоздейков за Интервюто на Нова.

Това е първият от общо 6 машини, а в последствие ще бъдат закупени още 2. В началото на февруари вече ще могат да се превозват пациенти.

По думите му до края на януари ще има 8 лицензирани площадки. „Общата бройка на потенциални кандидати за болници са 28. На първо време искаме на всеки периметър, в който оперира хеликоптера, да има поне две приемащи болници“, заяви той.

България получава може би най-добрата техника в света, която е на пазара в авиационните среди, категоричен бе транспортният министър.

По думите му трябва да бъдат върнати полигоните със симулация на атмосферни условия. „Тази идея трябва да стане реалност час по-скоро. Това са полигони за безопасно шофиране. При възникнала ситуация на пътя, която никой не очаква, да можеш да направиш елементарна реакция, която да спаси застрашен живот. Симулират се условия като при проливен дъжд, получава се хлъзгава настилка и ниско сцепление, обратни виражи. По този начин при рискови ситуации шофьорите ще се подготвят как да реагират, ще знаят какви движения да извършат“, обясни министърът.

Подобни полигони могат да бъдат изградени в цялата страна. Според него България е закъсняла с изграждането на подобни полигони, каквито има в цяла Европа. „Тази цел няма цена и ние трябва да сме готови да инвестираме в това, за да предоставим превенция за безопасност на движението. България разполага и с фонд, който е с немалък финансов ресурс, и тези средства могат да бъдат инвестирани в такива съоръжения“, допълни Георги Гвоздейков.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *