21.07.2024

Цветанов: Номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия е огромна грешка

Винаги съм смятал, че в политиката трябва да си принципен и последователен. Аз винаги съм бил такъв и може би под една и друга форма не съм бил добре възприет от средите на ДПС, свързано с партийната ми работа в смесените региони. Направихме сериозен пробив през 2007, 2013 и 2015 г., имахме успехи от гледна точка на представителност, номинации, кметове на населени места, кметове на общини и общински съветници. Това каза Цветан Цветанов председател на Републиканци за България във втора част на ИнтервюТО с Ивелин Николов.

„Ако погледнем на последните местни избори, в региони в които ГЕРБ традиционно е изваждала кандидати, този път нямаше и всичко се играеше в симбиоза с тези, които сега са част от статуквото“, добави Цветанов.
Той коментира заплахите на Делян Пеевски от парламентарната трибуна отправени към него през 2013 г.: „След като се прибрах в офиса ме чакаха призовките и съответните институции и започнаха да се занимават персонално с мен. Тези процеси преминаха“. Цветан Цветанов благодари за подкрепата, която му е оказал Ханс Петер Улф, който е бил и говорител в Бундестага за думите му, че тези политически процеси няма как да бъдат добре възприети и оценени в Брюксел. „Той тогава ми обясняваше, че и в Бундестага и във всичките останали държави членки знаят какво съм правил като министър на вътрешните работи, че съм защитавал освен външната граница на ЕС, че сме работили за противодействието на трафикa с наркотици, международната организирана престъпност, това е било и част от сигурността на европейските държави, с които сме работили за неутрализирането на тези групи, които са преминавали през територията на страната или са били част от международни организации“.

Цветан Цветанов коментира как конституционните промени са преминали без абсолютно никакъв дебат и как дори експерти конституционалисти не са се изказвали. „Точно това бяха препоръките и критиките на Венецианската комисия, които бяха направени за конституционните промени. Убеден съм, че с мотивите на ветото, което наложи президентът и сезира Конституционния съд имаше възможност конституционалисти да кажат какви са проблемите в тези промени“.

„Интересът обединява всички тези, които в момента използват повече като клише евроатлантизма, защото аз съм убеден, че те дори не знаят същността му. Това само провокира повече анти европейски и анти евроатлантически настроения и подхранват пропагандата на тези, които знаем какви интереси защитават относно Евразия и Изтока. Смятам, че тези политици трябва да дадат смислени обяснения защо се промениха в рамките на няколко месеца, когато видяха, че могат да вземат някои определени министерски кресла и ще могат да управляват заедно с най-големите си политически врагове, с които декларираха и се кълняха, че никога няма да правят коалиция с тях“, добави Цветанов.
Председателят на Републиканци за България припомни, че при срещите му с Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов са твърдели, че нещото с което никога няма да направят компромис е да направят коалиция с Борисов и с Пеевски.

„Истинският ГЕРБ вече го няма- каузата, инициативите, емоцията, кръглите маси и дискусии, на които се обсъждаше политическия хоризонт на страната ни“, добави Цветанов.
По думите му може би Борисов има някакъв магнетизъм и всички, които са искали да го махнат, в един момент се привличат към него и стават едно цяло и даде за пример дори Христо Иванов и Атанас Атанасов.
Цветанов изрази обосновано предположение, че в съвсем скоро време ще има обединение между „Да, България“ и ДСБ и може би ще станат Демократична България като политическа формация. „Убеден съм, че пазарлъкът е много сериозен, защото сега има сериозна възможност да се запълнят изтеклите мандати на регулаторите. В някои от тях мандатите са по-дълги отколкото мандатът на това правителство или на този парламент. Това означава, че някои ще бъдат удовлетворени с водещи позиции в листите за евродепутати, за еврокомисар – говори се за Христо Иванов. Има опции кой да стане председател на парламента, говори се за Атанас Атанасов – това са политически совалки и разговори, които няма да бъдат на принципна основа, а на т.нар. задкулисие и след това ще се представят в политическото пространство като решения на политическите органи на съответните партии“.

Той коментира и номинациите за конституционни съдии. „ Убеден съм, че номинацията на Десислава Атанасова е огромна грешка, защото все пак, когато във времето сме обсъждали дадени кандидатури, имало е някои, които са били спорни, но сме се стремили да бъдат със сериозен професионален опит. Ако не си част от съдебната система няма как да бъдеш конституционен съдия. Там боравиш с Конституцията и законодателството на страната и трябва да отсичаш правилните решения от юридическа гледна точка, а не от политическа. Смятам, че много по-добър избор щеше да бъде ако беше номинирана Екатерина Михайлова – дългогодишен депутат, но и преподавател по конституционно право. Това са хора юристи, които могат да изпълнят със съдържание тази си функция“, каза Цветанов и даде други имена като подходящи, а именно на проф. Веселин Вучков и проф. Пламен Панайотов, хора които са били политически ангажирани, но в момента са част от т.нар. академично тяло в Софийския университет и в Нов Български университет. Цветанов дори даде пример с доц. Наталия Киселова.

„В Конституционния съд трябва да имаш необходимата професионална тежест, заставайки пред всичките си колеги и да можеш да отстояваш принципната позиция и тя да бъде достатъчно добре юридически обоснована и това няма нищо общо с големия парламентарен опит“, каза още Цветан Цветанов.

„За първи път се случва политическа партия да наеме лобисти в САЩ. Трябва да имаме предвид, че те са мандатоносител, те са управляващи и чисто институционално те са тези, които комуникират с правителствата на всяка една държава по света, включително и със САЩ. Управлението днес се формира на база интереси. Те не са интересите на обществото, а са интереси, които удовлетворяват определени политически лица“, допълни политикът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *