Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

Секторът на услугите е с най-голяма добавена стойност за икономиката ни

Секторът на услугите в България е с най-висока добавена стойност за икономиката на страната – 57% или 52,92 млрд. лв., следван от индустрията (35%). Това показва анализ, изготвен от експертен екип на Българската стопанска камара (БСК).

Изведени са 25 водещи групи сектори, които допринасят в добавената стойност на страната.

Сред услугите водещи са дейностите в областта на информационните технологии със 7,80 млрд. лв., или 8,4%.

Търговията на едро с неселскостопански междинни продукти, отпадъци и скрап, нехранителни потребителски стоки и на дребно в неспециализирани магазини са добавили 7,38 млрд. лв. към българската икономика, или общо 7,9%.

Индустриалният сектор (включително строителството) отчита 35,5% или 33,13 млрд. лв. към добавената стойност по факторни разходи през 2022 г. В него силно се откроява „Производство, пренос и разпределение на електрическа енергия“ с 8,14 млрд. лв. На второ място е „Строителство на жилищни и нежилищни сгради“ с 1,61 млрд. лв., следвано от „Добив на уранови, ториеви и руди на цветни метали“ с 1,29 млрд. лв.

Селскостопанският сектор на икономиката е произвел 4,37 млрд. лв., или 4,7% от добавената стойност на страната. Той включва 13 групи сектори, при около 120 за индустрия и услуги. Водеща е секторната група „Отглеждане на едногодишни растения“ с 3,40 млрд. лв., или 3,65% от общата добавена стойност в България, като се нарежда на трето място сред групите с най-висока добавена стойност в страната.

Общо всички търговски групи сектори са генерирали 18,92 млрд. лв., или една пета (20,3%) от добавената стойност на страната. За сравнение, цялата преработваща промишленост е произвела 17,67 млрд. лв. (18,9%). Строителството е произвело малко над 5 млрд. лв. (5,4%). Туристическият сектор (вкл. турагентството) е добавил 2,80 млрд. лв. (3.0%).

През 2022 г. общата брутна добавена стойност по факторни разходи на нефинансовите предприятия в България достига 93,33 млрд. лв.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *