Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Генералният секретар на ООН настоя за решение с две държави за близкоизточния конфликт

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отново призова за базирано на две държави решение на близкоизточния конфликт , докато израелският премиер Бенямин Нетаняху отново отхвърли идеята за суверенна палестинска държава, предаде ДПА.

„Правото на палестинския народ да изгради своя собствена държава трябва да бъде признато от всички“, заяви Гутериш вчера в Кампала на среща на Движението на необвързаните държави. „Отказът да се приеме решението за две държави за израелците и палестинците и отричането на правото на палестинския народ на държавност са неприемливи.“

Гутериш добави, че отричането на решението за две държави удължава конфликта, който се е превърнал в глобална заплаха за мира и сигурността, допринася за поляризацията и засилва екстремизма навсякъде. Той отправи и нови призиви за незабавно прекратяване на огъня във войната между Израел и „Хамас“ в ивицата Газа.

Нетаняху продължава да отхвърля идеята за независима палестинска държава след приключването на конфликта в Газа. „Няма да направя компромис с пълния израелски контрол върху сигурността на целия район западно от Йордания – а това противоречи на палестинска държава“, заяви той вчера, като повтори позицията си, че всяко решение в обозримо бъдеще трябва да включва военен контрол на Израел върху целия Западен бряг.

САЩ, които са важен съюзник на Израел, също настояват за решение с две държави, припомня ДПА.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *