Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Психиатър: Всеки от нас е потенциален убиец, но това, което ни възпира, е моралът

Защо се избиваме? Потокът от новини за брутални престъпления отново поражда въпроса какво се случва в обществото ни и какво провокира хората да стигат до жестокости. В „Денят започва с Георги Любенов“ темата коментираха психиатърът д-р Любомир Канов и криминалният психолог Росен Йорданов.

„Девалвацията в човешкия живот винаги е съществувала, но винаги има „епидемична обстановка“, едно насищане с престъпления“, посочи Йорданов. По думите му един от факторите за нарастване на престъпността са празниците, защото тогава се обострят фамилните отношения.

Убийството и агресията са част от човешката природа, коментира д-р Канов и подчерта, че докато разглеждаме всеки отделен случай, губим общата картина доколко е позволена тази агресия и доколко е санкционирана от закона и обществото.

„Смущаващо е, че тези убийства са направени с безпримерна жестокост – това не е просто тривиално, някой просто да е застрелян. Този човек в тази кола (Пейо Пеев – б.р.) е изживял предсмъртна агония. Тези жени и техните освирепели лица – това е кошмарът, който би трябвало да заседне в съзнанието на хората и те да знаят, че в убийството има нещо чудовищно“.

Всеки от нас е потенциален убиец, но това, което ни възпира, е моралът, с който сме възпитани още от деца в семействата си, каза още психиатърът.

Несправянето с определен тип ключова дейност в живота – отглеждането на дете или формирането на семейство, се движи поколения напред, коментира Росен Йорданов.

„Ако вземем примера с двете жени… В случая тъщата – майката на майката майчинства и над детето, и над внучето си. Това не се среща в природата, а означава някакъв опит цял живот да решаваш прблемите на своето лично майчинство“, каза той.

В практиката си психологът е срещал много интелигентни хора, попадали в подобна ситуация. По думите му на повърхността на всяко убийство стои прагматичен мотив, но обикновено има много повече фактори – например когато става дума за пари, често са намесени и лични взаимоотношения.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *