Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини Свят

Тръмп остава в бюлетината на Илинойс за изборите през 2024 г.

Избирателната комисия на щата Илинойс остави името на кандидата за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп в бюлетината за първичните избори, които ще бъдат произведени там.

Това решение беше взето седмица преди Върховният съд на САЩ да проведе изслушвания относно ролята на Тръмп в атаката срещу Конгреса, извършена на 6 януари 2021 г. и дали това го дисквалифицира от участие в президентските избори, предаде БТА.

Решението на избирателната комисия на Илинойс е било взето единодушно, след изслушване на юридически консултант на местните власти, пенсиониран съдия и републиканец, относно това дали Тръмп може да се кандидатира за президентската номинация на републиканците. Консултантът констатирал, че предоминират доказателствата, които показват, че Тръмп не може да бъде издигнат като кандидат за президентския пост, защото е нарушил конституционна забрана, въведена срещу онези, които са били въвлечени в бунт, да заемат избираема длъжност.

Но консултантът препоръчал на избирателната комисия на Илинойс да остави на Върховния съд да се произнесе по въпроса. В съответствие с тези препоръки осемте членове на комисията решили, че ще оставят името на Тръмп в изборната бюлетина, защото нямат компетенцията да се произнасят по въпрос, касаещ нарушения на конституцията на страната.

Идната седмица Върховният съд по график ще изслуша аргументите по обжалването на Тръмп на решението на властите на щата Колорадо да го обявят като негоден за издигане за кандидат за президент.

Най-висшата американска съдебна инстанция никога не се е произнасял по случай, касаещ раздел 3 от 14-ата поправка на конституцията, приета през 1868 г., за да попречи на бивши конфедералисти да се върнат на власт след Гражданската война. Според някои юристи тази разпоредба се прилага и за случая на Тръмп заради ролята му в опита за преобръщане на резултатите от президентските избори през 2020 г. и заради това, че той е окуражил свои привърженици да щурмуват Конгреса в деня, в който там се валидираше победата на демократа Джо Байдън на президентския вот.

В страната бяха заведени десетки дела, целящи забраната на Тръмп да се бори за президентския пост по силата на раздел 3 от 14-ата поправка на конституцията. Но случаят в Колорадо беше единственият успял в съда. В другите случаи съдилищата или избирателните комисии отхвърлиха исковете с аргументите, че нямат юрисдикцията да се произнасят по въпрос, касаещ конституцията на САЩ.

В щата Мейн местните власти обаче взеха решение, че Тръмп е нарушил конституционната разпоредба и е негоден да се кандидатира за президент, но това решение не е влязло в сила, защото властите решиха да изчакат и как ще се произнесе Върховният съд по въпроса.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *