Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

МВФ: Банките да не бързат с намаляването на лихвите

МВФ вижда по-голям риск за световната икономика, ако централните банки започнат да намаляват лихвените проценти твърде скоро, отколкото ако се придвижат „малко“ по-бавно, заяви управляващият директор Кристалина Георгиева на 1 февруари.

Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и други държат лихвените проценти на високи нива през последните месеци в опит да върнат инфлацията към целевите стойности след скока на цените след пандемията.

След като инфлацията в много от развитите и нововъзникващите икономики в света вече спада, вниманието се насочва към това кога те трябва да започнат да намаляват лихвите, за да стимулират инвестициите и икономическия растеж.

„Екипът ни се вгледа назад в историята и заключението, което направи, е, че рискът от преждевременно облекчаване е по-висок от риска от леко забавяне“, заяви Георгиева пред репортери по време на брифинг в Международния валутен фонд във Вашингтон.

„Но не го затягайте, ако не се налага“, каза тя. „Така че гледайте данните и действайте според тях.“

Коментарите на Георгиева идват ден, след като Комитетът за определяне на лихвените проценти на Фед на САЩ гласува да запази лихвените проценти на стабилно равнище. Председателят на Фед Джером Пауъл поля със студена вода идеята за намаляване на лихвените проценти на следващото заседание през март – което доведе до спад на акциите на Уолстрийт.

„Не мисля, че е вероятно комитетът да достигне ниво на увереност до заседанието през март, за да определи март като време за намаляване“, заяви той пред репортери в сряда.

По-рано през седмицата председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че политиците там са уверени, че предстои намаляване на лихвените проценти, но не се ангажира с конкретна дата.

Георгиева заяви пред репортери, че Съединените щати са близо до постигането на така нареченото „меко приземяване“, когато политиците връщат инфлацията към целта, без да предизвикват рецесия.

„Ние сме готови за „меко приземяване“, но това още не е направено“, каза тя. „Все още сте на 50 фута над земята и знаем, че докато не се приземите, не е свършило“, допълни Георгиева.

Източник: БГНЕС

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *