Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Йотова: Към Румен Радев е имало оферти да стане част от сглобката

Голямата битка и войната с президентската институция стана тогава, когато разбраха, че президентът Радев няма да стане част от тази сглобка. Това каза вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Тя обясни думите си от началото на седмицата, че към Румен Радев е имало оферти да стане част от сглобката. „Не толкова от отделни министри, макар че съм чувала за такива предложения, а по-скоро за това да припознае решенията на сглобката. По-добре за партиите е той, вместо да бъде техен коректив, да бъде част от тази сглобка и да си мълчи. Ако президентът по някакъв начин беше припознал тази сглобка, вероятно щеше да изкара най-лесния си втори мандат от всички президенти досега. Само че това никога няма да се случи с нашия мандат“, поясни тя.

Йотова бе категорична, че обвиненията за политически инженеринг в президентството са несъстоятелни. „Първо, такава партия няма. Второ, аз лично не виждам тя да се появи скоро и въобще дали ще се появи. Трето вече някой се е загрижил как ще работи с нея“, коментира вицепрезидентът.

Според нея избирателите виждат в президента единствената алтернатива.

Вицепрезидентът заяви, че позицията и гласът на българското правителство по теми като миграция и помощ за Украйна трябва да бъде по-силна и ясна. „Ако се стигне до искане откъде да се извадят тези пари за Украйна, най-вероятно една част ще дойдат и по линия на кохезионните фондове. Аз имах възможността да говоря с бивши свои колеги в Европейския парламент. Те са на мнение, че страните членки сега трябва да стиснат зъби, защото тези пари в момента са необходими за Украйна. Така или иначе, ние не чухме по всички тези въпроси каква е позицията, която министър-председателят е защитил там. Това е голямата разлика с президента – винаги когато Румен Радев беше там, той заявяваше българската позиция, независимо дали е срещнал одобрение или неодобрение от някои държави, защото се счита, че това е по-скоро национална позиция, отколкото общоевропейска. Това не се харесва на всички“, посочи Илияна Йотова.

Секретарят по вътрешна политика на президента Николай Копринков отговаря за връзката на кабинета на президента Радев с обществените структури в страната. „Това са всички публични политики – било то общини, неправителствен сектор, различни обществени организации, донякъде институции“, поясни Илияна Йотова.

Тя отговори на обвиненията, че част от назначенията в служебния кабинет са се случвали след плащане на пари в плик.

„Аз никога не съм виждала такова нещо в президентската институция. Как точно си представяте, че изглежда това? Ако наистина искаме да бъдем правова държава, има органи, които нека да бъдат сезирани след като някой има информация или подозрения, и прокуратурата и съдът да свършат своята работа“, призова вицепрезидентът.

Политическите назначения в квотата на Конституционния съд според нея са направени, за да бъдат блокирани въпросите, които президентът по Конституция има право да отправя към КС. „Понякога и един глас решава. Не го считайте за провокация, но аз ще направя пред вас една прогноза. Да не стане така, че тези, които я пратиха там, за да считат, че могат през нея да прокарват своите политически решения, да останат изненадани“, коментира Йотова.

Йотова не очаква да се задейства процедура по импийчмънт на президента. Ако бъде задействана такава процедура, това по думите й би увеличило рейтинга на президента. „Тук целта не е да го отстранят от този пост, а омаскаряването и опита за унижение в очите на българските граждани, за да могат по някакъв начин да легитимират собственото си правителство“, коментира тя.

На въпрос дали е готова за президентския пост, ако Румен Радев реши да влезе в политиката и не завърши мандата си, Йотова отговори: „Когато дойде време ще реша, ако дойде въобще такова време. Пред мен категорично не стои този въпрос“.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *