Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Политика

Божанков: Няколко са основните причини за съществуването на кабинета: Шенген и еврозона

Абсолютно безумие е да пратиш държавата отново на избори заради позицията външен министър. Защо е толкова важно външното министерство? Ако Бойко Борисов е готов да каже на софиянци и на цяла България, че всичко, което сме постигнали, ще го хвърли в канала, защото не може да си преживее егото, нека е така, няма да ни сгъне. Това каза депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков в предаването „Тази събота“ по бТВ.

Няколко са основните причини за съществуването на кабинета и най-големите от тях са външнополитическите цели, които са си поставили – Шенген и еврозона. Той заяви, че не разбира защо ГЕРБ иска цялата власт във външната политика и да изолира ПП-ДБ от нея.

„Ако ГЕРБ искат цялата власт във външната политика – премиер, външен министър, председател на външната комисия в НС, те искат да носят цялата отговорност за външната политика. За нас е изкушаващо да натоварим ГЕРБ с цялата отговорност и да кажем при евентуален провал – ето, те искаха цялата власт във Външно, получиха я. Но определено това не е работещо за България, защото ПП и ДБ имат добри международни контакти, добри кадри в международната политика и можем да сме повече от полезни и заедно да постигнем тази цел. Изключително важно е тези международни политически цели да не падат жертва на егото на някого“, обясни Божанков.

Ротацията е много ясно определена още при самото сформиране на кабинета. Мария Габриел и Николай Денков ни предлагат доклад с оценка за работата на всеки от министрите.

ДПС не би трябвало да има роля в определяне състава на правителство, както и в избора на регулатори. „Но Конституцията понякога изисква 2/3 мнозинство, както в случая с ВСС. Малко неприятно е, че точно ГЕРБ и ДПС, които имат значителна роля за оформянето на облика на съвременната правна система, са „възмутени“ какво се случва в съдебната система. Проверката на всяка една политическа сила ще бъде тогава, когато предложат своите кандидатури за ВСС и видим кои хора с каква биография си“, допълни Божанков.

Не трябва да се прави никакъв компромис с фигурите, които ще бъдат излъчени за ВСС, категоричен бе депутатът от ПП-ДБ. Той разказа, че в момента в групата им отчитат като грешка подкрепата, която са дали за Десислава Атанасова за КС.

бТВ, „Тази събота“

 

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *