Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Атанас Славов: Създадената по случая „Мартин Божанов“ комисия в НС трябва да свърши работа

Има зависимости, които стигат до най-високите нива. Скандалът с Красьо Черния доведе до някакви освобождавания във ВСС и магистрати. Да се надяваме, че случаят с Мартин Божанов-Нотариуса, който е известен от години, ще има последствия, които да са на институционално ниво. Това каза снощи министърът на правосъдието Атанас Славов в предаването „Защо, господин министър“ по бТВ.

Той заяви, че настоява за ефективно разследване – кои са поръчителите, до какви нива в съдебната система са стигали зависимостите, кои са магистратите, изпаднали в такива зависимости. „Имам правомощие да предлагам дисциплинарни санкции. Те ще бъдат наложени от двата нови съвета. За всеки магистрат, за който се установи, че е с карта за достъп до този клуб, за всеки, за когото има данни, че е упражнявал натиск и рекет, аз ще образувам дисциплинарно производство и ще предложа неговото освобождаване“, подчерта министърът.

Случаят с отправянето на заплахи срещу съдия Цариградска е отпреди 3 години, уточни Славов. „Взеха се мерки, които не дадоха своя резултат. Разследването на „Антикорупционния фонд“ е от 2021 година. Миналата година при изслушването във ВСС на казуса „Осемте джуджета“ настоявах и за изслушване на казуса „Списък за бърз контрол“. Основното действащо лице вече не е между живите. Той би бил идеалният защитен свидетел, защото е брокерът между политическата или олигархичната част и съдебната система“, допълни Славов.

Създадената анкетна по случая „Мартин Божанов“ комисия в НС трябва да свърши работа, защото много често подобни комисии са неефективни, отбеляза правосъдният министър.

„Отговорност на институциите е да не остане прах в очите. Тези комисии често са неефективни. Отказва им се информация дори и от прокуратурата. Тук не става дума за политическа намеса, за даване на указания, а да е ясно за обществото какво се случва. Като стъпих в длъжност преди 8 месеца това беше първият казус, по който се интересувах. Съдия Цариградска беше подала информация и до Министерството на правосъдието. От прокуратурата казаха, че се работи. Има досъдебни производство, но въпросът е за момента, в който ще има обвиняеми“, посочи той.

Връзката между Иван Гешев и кръговете около Мартин Божанов и Петьо Еврото е явна, заяви Атанас Славов. „Тя се твърдеше от самите участници – и от Петьо Еврото, и от Мартин Божанов. Една негова реплика е – „Ние си говорим с Господ“, имайки предвид главния прокурор. Самата тази връзка трябва да се разследва“, подчерта министърът.

Промените в Конституцията са началото на съдебната реформа. „Тя тепърва ще мине в решаваща фаза с промените в Закона за съдебната власт“, каза той.

Придобиването на българско гражданство по произход според Славов е добре регулирано. „В съвета са включени и МВР, ДАНС, МРРБ и Министерство на социалните дейности. Всяка молба за гражданство трябва да получи положително становище от МВР и ДАНС. Правили сме проверки на процедурата, която се случва в Министерството на правосъдието, не са установени случаи на руски граждани, получили български паспорти“, обясни правосъдният министър.

Подавани са над 80 сигнала до прокуратурата за опит за придобиване на българско гражданство с фалшиви документи. Бившият министър на правосъдието Крум Зарков също е подавал подобни сигнали, допълни Славов. „Има хиляди случаи, в които изпращаме документира до МВР, за да се установи дали са истински, или не.“

Министерството на правосъдието подготвя промени в Наказателния кодекс в частта за военните престъпления и престъпленията срещу мира, заяви министърът.

„Повечето държави членки на ЕС са упражнили юрисдикция и да разследват престъпления срещу мира и човечеството в Украйна. Всеки път, когато ходя в Брюксел на заседание на Съвета по правосъдие, се обсъжда коя държава докъде е стигнала. Надявам се и България да предприеме такава стъпка. Предстои да подпиша Любляно-Хагската конвенция за международна правна помощ за военни престъпления и геноцид“, подчерта Славов.

Ротацията и смяната на премиерите според нещо ще се случи по начина, по който е договорено. „България има нужда от ускоряване на реформите, а не от блокиране. Важно е във всички сфери да свършим работата, за която сме избрани. Няма време за губене. Предстои да вземем решения в „Да, България“ и „Демократична България“. Важно е реформите в правосъдието да продължат. Само при това условие можем да говори за някакво продължаване на мандата“, заключи правосъдният министър Атанас Славов.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *