Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора

Димитров: Тричленно семейство се нуждае от около 2600 лева на месец

Вероятно кафето и минералната вода ще поскъпнат в първите месеци след приемането на страната ни в еврото, но останалите стоки и услуги няма да поскъпнат, ако бъдат взети мерки. Това каза снощи президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

Той даде за примери последните държави, преминали от валутен борд към евро – Естония и Латвия. Инфлацията там е била от половин до 1%.

„Заплатите там растат с доста сериозни темпове. За десетте години след влизането им в еврозоната в тези две страни има двуцифрено нарастване на възнагражденията“, поясни той.

Димитров цитира изследване на КНСБ в България по методика, която е международно сертифицирана. „Сам човек има нужда от 1438 лева месечно, за да се издържа. Тричленно семейство се нуждае от около 2600 лева на месец“, каза синдикалният лидер.

От известно време КНСБ не изследва четиричленни семейства, защото те вече не са средностатистически, поясни той.

Според статистиката има поскъпване на издръжката на годишна база от 156 лв. за тричленно семейство и малко под 90 лева за едночленно домакинство. „Истината е, че през тези 2 години и половина, когато започна ръстът на инфлацията – в края на 2021 г., успяхме да компенсираме средната инфлация, която е около 30%“, каза Димитров.

Той призна, че ръстът на заплатите също не е малък. „Те са двуцифрени, компенсираме инфлацията, а оставаме по-бедни“, заяви синдикалистът.

Независимо от успокояване на енергийните ресурси, цените на производителите продължават да растат. „Оттам инфлацията на много стоки и услуги бавно, но сигурно продължава да расте“, посочи синдикалистът.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *