Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Най-четени

Принц Хари ще получи солидно обезщетение от издателите на британски таблоиди

Принц Хари е уредил останалата част от делото си срещу „Мирър груп нюзпейпърс“ за телефонно хакерство и други незаконни действия, след като издателят се е съгласил да плати значително обезщетение и съдебните му разноски, съобщи адвокатът му пред лондонския Висш съд, цитиран от световните агенции.

През декември съдът постанови, че Хари е станал жертва на незаконно събиране на информация, включително на телефонно хакерство, извършено от журналисти на таблоидите „Мирър“, „Сънди мирър“ и „Сънди пийпъл“ със знанието на техните главни редактори.

Това решение обаче разглеждаше само 33 от 148-те статии, срещу които принц Хари е подал жалба, като в негова полза беше отсъдено за 15 от тях. Адвокатът му Дейвид Шерборн каза днес пред съда, че издателят „Мирър груп нюзпейпърс“ вече е признал останалата част от иска му.

„Мирър груп нюзпейпърс“ ще плати на херцога на Съсекс значителна допълнителна сума като обезщетение“, каза адвокат Шерборн.

По-малкият син на крал Чарлз Трети, който стана първият високопоставен член на британско кралско семейство от 130 години, свидетелствал в съда, първоначално получи 140 600 британски лири (около 180 700 щатски долара), след като съдията се съгласи, че е бил незаконно атакуван от журналисти на „Мирър груп нюзпейпърс“.

Хари беше един от около 100-те ищци – включително актьори, спортни звезди, известни личности и хора, които просто са имали връзка с високопоставени личности, които заведоха дела срещу „Мирър груп нюзпейпърс“, като той и трима други бяха избрани като тестови случаи.

Съдия Тимъти Фанкорт заключи през декември, че телефонното хакерство е било „широко разпространено и обичайно“ в „Мирър груп нюзпейпърс“ в продължение на много години, а частните детективи „са били неразделна част от системата“ за незаконно събиране на информация. Той каза, че ръководителите на вестниците са знаели за тази практика и са я прикривали. Тази дейност е продължила дори по време на публично разследване на незаконните практики в британските вестници.

Адвокат Шерборн каза, че „Мирър груп нюзпейпърс“ вероятно ще плати над 2 милиона лири за покриване на съдебните разходи на ищците по общото им дело, както и 400 000 британски лири (505 000 щатски долара) за покриване на индивидуалните разходи на принца.

Хари не беше в съда за днешното изслушване. По-рано през тази седмица принцът пристигна във Великобритания, за да посети баща, който съобщи, че е диагностициран с рак. Срещата им продължи по-малко от час, след което крал Чарлз Трети напусна Лондон и се отправи към дома си в Източна Англия, където се възстановява. Херцогът на Съсекс замина на следващия ден, за да се върне в Калифорния, САЩ.

Делото на Хари срещу „Мирър груп нюзпейпърс“ е едно от няколкото, които той започна в рамките на кампанията си срещу британските медии, които обвинява, че са провалили живота му и са преследвали както покойната му майка принцеса Даяна, така и съпругата му Меган.

Хари все още води дела срещу издателите на „Сън“ и „Дейли мейл“ по обвинения в незаконно шпиониране. Неотдавна той прекрати дело за клевета срещу издателя на „Мейл он сънди“ след неблагоприятно досъдебно решение.

На днешното заседание на Висшия съд в Лондон  съдията постанови „Мирър груп нюзпейпърс“ да плати част от съдебните разноски и на тримата други ищци, чиито дела бяха разглеждани заедно с тези на Хари.

След като се споразумя с „Мирър груп нюзпейпърс“, херцогът на Съсекс каза в изявление, че ще продължи мисията си да внесе промяна в британската преса, пише БТА.

Хари предприе и поредна атака срещу Пиърс Морган, който като главен редактор на „Мирър“ е знаел много добре какво се е случвало.

„В светлината на всичко това ние отново призоваваме властите да отстояват върховенството на закона и да докажат, че никой не стои над него“, се посочва в изявлението.

„Както казах и през декември, нашата мисия продължава. Вярвам в положителната промяна, която тя ще донесе за всички нас. Тя е причината, поради която започнах това и поради която ще продължа, за да я доведа до края“, посочва още принц Хари.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *