Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Как да понижим високото кръвно налягане?

В днешно време високото кръвно налягане се превръща във все по-разпространен проблем, който засяга милиони хора по света. Специалистите от Sendo съветват, че подходящият начин за сваляне на кръвното изисква комплексен подход, включващ промени в начина на живот, храненето и физическата активност. В тази статия ще разгледаме няколко ключови стратегии, с които може да си помогнете в справянето с този проблем

Промени в начина на живот

Промяната на начина на живот е първата стъпка в това да си помогнете в свалянето на високо кръвно. Като за начало, може да:

● намалете солта и натрия: прекомерната консумация на сол може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Стремете се към здравословно хранене, като ограничите максимално приема на сол и преработени продукти, като салами, в които има високо съдържание на натрий;

● ограничите приема на кофеин и алкохол: различни изследвания показват, че кофеинът и алкохолът могат временно да го повишат. Винаги може да заместите с безкофеиново кафе, но въпреки това, не е добре да прекалявате;

● спрете цигарите: тютюнопушенето е доказан фактор за риск от развитие на хипертония и сърдечни заболявания;

● поддържате здравословно тегло: излишното тегло може да увеличи риска от аритмия. Физическата активност е важна за поддържането на оптимално тегло и респективно за сваляне на кръвното.

Физическа активност

Редовната физическа активност е от съществено значение за поддържането на цялостно добро здравословно състояние. Упражненията помагат за укрепване на сърцето, което позволява на сърдечния мускул да помпа по-ефективно, намалявайки по този начин налягането върху артериите.

Стремете се към поне 150 минути умерена аеробна активност или 75 минути интензивна активност на седмица. Ходене, плуване, колоездене и бягане са отлични варианти за поддържане на физическа активност.

Здравословно хранене

Здравословното хранене е фундамент в контрола на високото кръвно налягане. Диета, богата на плодове, зеленчуци, зърнени храни, храни, богати на фибри и такива с ниски нива на наситени мазнини и холестерол, може да помогне за неговото сваляне.

Плодове

Включете в диетата си повече:

1. Ябълки: богати на фибри и антиоксиданти.
2. Банани: източник на калий, който помага в свалянето на показателите.
3. Ягоди: съдържат антиоксиданти и витамин C.
4. Портокали: отличен източник на витамин C и фибри.
5. Киви: съдържа витамини C и E, както и калий и фибри.

Зеленчуци

Добре е да консумирате:

1. Спанак: богат на магнезий и фолиева киселина.
2. Броколи: източник на витамини K и C, както и фибри.
3. Моркови: съдържат високи нива на бета-каротин и фибри.
4. Цвекло: помага за понижаване на кръвното налягане благодарение на високото съдържание на нитрати.
5. Домати: богати на ликопен, витамин C и калий.

Храни богати на фибри

1. Овесени ядки: подобряват храносмилането и контролират нивата на холестерола.
2. Чиа семена: отличен източник на омега-3 мастни киселини и фибри.
3. Леща и бобови растения: съдържат високи нива на фибри и протеини.

Ограничете консумацията на червено месо и заменете с протеинови източници, като риба и птичи меса.

Ефективното сваляне на високото кръвно налягане изисква внимание. Промяна в нагласата, информираност и насоченост към здравословен начин на живот, включващ честа физическа активност, балансирано хранене и овладяване на стреса. Важно е също така редовно да се извършва измерване с надеждни апарати, за да се следи ефективността на предприетите мерки. Помнете, че всяка промяна в начина на живот трябва да бъде обсъдена със здравен специалист особено ако се използват медикаменти за контрол на кръвното налягане.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *