25.07.2024

Илон Мъск: Защо НАТО продължава да съществува?

Милиардерът Илон Мъск се съгласи с мнението на  един от най-изтъкнатите съвременни предприемачи и икономисти в САЩ Дейвид Сакс, публикувано в социалната мрежа X, че след разпадането на СССР Северноатлантическият алианс е трябвало да бъде разпуснат.

„През 1991 г. Съветският съюз се разпадна и НАТО се изправи пред екзистенциална криза: причината да съществува вече не съществува. Но вместо да се разпусне, той излезе с нова мисия: да се разшири. И в един самореферентен цикъл разширяването на НАТО би създало необходимата враждебност, за да се оправдае“, посочва Дейвид Сакс.

По този повод предприемача, Мъск отбелязва

„Наистина. Винаги ми е било интересно защо НАТО продължава да съществува, независимо от това, че неговият заклет враг и причина за създаването му, Организацията на Варшавския договор, прекрати своето действие“, коментира публикацията Мъск.

Това е поредния коментар на основател на Tesla и Space X под публикация на американския икономист, известен с безкомпромисната си привързаност към свободата на словото и критик на политиката на Джорд Байдън.

Миналия месец Мъск се съгласи с мнението му, че САЩ разпространяват недостоверна информация за ситуацията в Украйна и как е започнал конфликтът.

„Точно“, написа Мъск  в коментар под публикацията в социалната мрежа X на бизнесмена Дейвид Сакс за украинската криза.

„Конфликтът в Украйна се основава на лъжи – лъжи за това как е започнал, как върви и как ще завърши. Казват ни, че Украйна печели, а всъщност губи. Казват ни, че конфликтът прави НАТО по-силен, когато всъщност го изтощава (…) Казват ни, че няма възможност за постигане на мир, докато всъщност сме отхвърлили многобройни възможности за разрешаване (на ситуацията) чрез преговори“, заяви Сакс.

Преди това Мъск каза, че отпускането на нов пакет помощ за Киев и удължаването на конфликта няма да помогне на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *