21.07.2024

Ваня Григорова: СО няма пари за увеличение на заплатите на трансопртните работници, а задълженията само на автотранспорта са близо 18 млн. лв.

На заседанието на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС, което се проведе вчера, беше разгледан проектът на бюджет на Столична община за 2024 г. общинският съветник от Местна коалиция „БСП за България“ Ваня Григорова за пореден път обърна внимание, че в разчетите не са отразени компенсациите за градския транспорт от държавния бюджет. „89 млн. лв. са средствата, които следва да покрият разходите по дейността и да осигурят нормална печалба на дружествата в размер на 5%. Недопустимо е финансови потоци, които със сигурност ще постъпят в Столична община, да не бъдат включени в бюджета й, каза Ваня Григорова. – В проекта не са предвидени и средствата за увеличение на заплатите на транспортните работници – 15% от 1 март 2024 г., макар че вече беше подписано споразумение със синдикатите. В същото споразумение е записано, че ще бъде въведена нова бонусна система, за функционирането на която също са необходими средства, а такива няма в бюджета на СО“.

Ако всичко това е предвидено да се направи в Икономическата рамка на обществения транспорт в София, то следва въпросната рамка да ни бъде предоставена своевременно, обясни още тя. „Недопустимо е общински съветници от мнозинството да разполагат с нея, но не и тези от опозицията. Това е против всички правила на демокрацията и ни поставя в невъзможност да подкрепим проект на бюджет, в който няма отделени средства за работещите в градския транспорт, заяви Ваня Григорова. – Ако дружествата бъдат задължени да покриват увеличените разходи за фонд работна заплата, без те да са адекватно финансирани, това ще доведе до допълнителното им задлъжняване, а само „Столичен Автотранспорт“ ЕАД към края на предходната година има почти 18 млн. лв. задължения“.

Григорова обърна внимание, че са заложени само 2 млн. лв. за подновяване на релсов път, което е крайно недостатъчно. „Така например споделеното трасе по бул. „Константин Величков“ е в драматично състояние, което води до ускорено амортизиране на гумите на автобусите и значително увеличени разходи за дружеството за гуми. Води и до повишен риск от ПТП. Затова от Местна коалиция „БСП за България“ настояваме за увеличение на това перо от бюджета на 5 млн. лв.“.

Ваня Григорова беше категорична, че проектът на бюджет на Столична община в настоящия му вид не решава нито един проблем на транспорта. „А процедурата по обсъждането и приемането на най-важния за годината документ е опорочена от филтрираната информация, която се изпраща до общинските съветници от различните групи. Това е в противоречие с всички заявки на управляващите от ПП-ДБ-СС за прозрачно и открито управление, което беше представяно на софиянци като алтернатива на модела ГЕРБ“, завърши тя.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *