24.07.2024

Бойко Борисов към Австрия за Шенген: Това не е начинът, по който трябва да работи Европа

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова австрийските власти да преосмислят решението си за блокиране на присъединяването на България и Румъния към Шенген по сухопътните граници. Той се обърна към властите във Виена от трибуната на конгреса на ЕНП, който се провежда в Букурещ.

„Само на 60 км. от тази зала е Дунав мост 2, където с километри опашка от ТИР-ове стои. И аз мисля, че колегите от Австрия за 30-40 минути могат да отидат да видят каква екологична, антизелена среда съществува там. Защото стотици хора – шофьорите на ТИР-ове, прекарват с денонощия там.

Вижте, това не е 21-ви век и това не е начинът, по който трябва да работи Европа. И мисля, че каквито и избори и вътрешнополитически проблеми да има една държава, тя не трябва да ги решава чрез другите. Аз обещавам, че ние ще направим и правим така, че австрийците и европейците да бъдат сигурни в нашата шенгенска граница. Обещавам ви и моля, защото нито България, нито Румъния заслужава на мостовете с денонощия да стоят живи хора – оставете стоките, товарите и загубите. Нали всички сме зелени вече?“, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна и военната помощ, която България е предоставила на Украйна. По думите му страната ни е помогнала много повече на Киев отколкото много големи държави в Европа.

„България може да каже, че е дала и помогнала на Украйна много повече от големите държави в Европа. С боеприпаси – точно такива, каквито им трябват, с БТР-и, с танкове и артилерия, с всичко, което българският парламент реши и изпрати за Украйна. И плюса на това въоръжение е, че то директно отива на фронта, тъй като украинските войници и офицери точно с такова оръжие боравят. Така че мога, от името на България, да кажа, че в тази кръвопролитна и отвратителна война, България направи много повече от колегите в държави с много повече възможности“, заяви той.

На конгреса на ЕНП Бойко Борисов декларира подкрепата на ГЕРБ-СДС към кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за нов мандат начело на Европейската комисия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *