Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Свят

Папа Франциск даде старта на най-дългата щафета за мир в Рим

На 6-ти март, след Генералната аудиенция, Папа Франциск се срещна с международния отбор бегачи на Sri Chinmoy Onenes-Home Peace Run (Peace Run) и запали факела на мира. С това Негово Светейшество отбеляза старта на европейския Пробег на мира, който тази година ще премине през 27 държави, изминавайки маршрут от 21 000 км. Папа Франциск изрази своята подкрепа към инициативата, символизираща стремежа на човечеството към по-мирен свят и единство между хората.

Първият факел бе запален в далечната 1987 година в Ню Йорк, пред ООН от основателя на Пробега на мира Шри Чинмой. Днес, 37 години по-късно, най-мащабната и най-продължителна масова проява тръгна от Ватикана, след като лично Папа Франциск запали и благослови Факела на мира и изпрати своето послание за мир към целия свят. Бегачи от България, Италия, Англия, Португалия, Чехия, Германия, Швейцария, Ирландия, Америка и Словакия присъстваха на церемонията по старта, след което тичаха до пристанище Остия (Италия). Там те изпратиха Факела на мира към следващата европейска държава. Пробегът на мира продължава по своя маршрут към Португалия, а официалният финал ще бъде в Унгария на 18 октомври. В България, ще посрещнем факела на мира на 29 септември в гр.Русе. От организацията споделят, че факелът ще бъде предаден от румънските бегачи и се очаква, да се изтичат над 600 км на територията на България.

Шри Чинмой е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство. Идеята му за щафета с горящ факел въплъщава символиката на предаването на мира от нация на нация, като дава възможност на всеки да направи своята крачка към един по-добър свят. С всяка стъпка Пробегът на мира изгражда мостове между хора от различни култури, религии и нации и засилва единството помежду им.

Повече информация за маршрута на най-дългата щафета можете да откриете на официалния сайт на организацията: https://www.peacerun.org/eu/route/

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *