20.07.2024

Очаква се днес Мария Габриел да оттегли кандидатурата си за премиер

Очаква се днес, понеделник номинираната за кандидат за министър-председател с първия мандат за съставяне на правителство Мария Габриел да оттегли кандидатурата си.

Припомняме, че в неделя следобед Мария Габриел съобщи на извънреден брифинг, че в понеделник ще оттегли кандидатурата си за премиер от ГЕРБ. „Ще има важен дебат за важните неща и ще се отиде на преговори след избори с уважение към другия и ясен ангажимент за начина, по който да се случват нещата“, каза Габриел.

„Имаше разговори и през последните три дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи“, посочи Мария Габриел. „Ние казваме „не“ на постоянните нови условия“, допълни Габриел.

Габриел подчерта, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат.

Часове по-късно министър-председателят в оставка акад. Николай Денков направи извънредно обръщение. Той се обърна към към ръководството на ГЕРБ-СДС с призив да гласуват правителство с премиер и външен министър Мария Габриел. „Обръщам се към ГЕРБ-СДС, вместо да хвърля държавата в хаос, нека да спазят дадената дума, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на МС“, заяви той.

Ако Габриел внесе в деловодството на Народното събрание декларация за отказ от връчения мандат, парламентът трябва да я гласува.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *