Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Депутатите гласуват отказа на Мария Габриел да стане премиер

На извънредно заседание в 10:00 часа парламентът ще гласува мандатът за съставяне на правителство с кандидат за министър-председател Мария Габриел да бъде обявен за неуспешен.

Заявлението на Габриел, че се оттегля от изпълнение на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, беше внесенo в деловодството на НС вчера сутринта, след като в неделя тя обяви, че ще го стори заради провала на преговорите и решението ГЕРБ да се оттеглят.

Чашата преля искането на ПП-ДБ да получат и МВР, след като от ГЕРБ отстъпили за министър Тодор Тагарем и за енергийното министерство.

Три часа по-късно председателят на парламента Росен Желязков насрочи извънредното заседание с една-единствена точка – проект на решение мандатът да бъде обявен за неуспешен. Гласуването е необходимо, за да се отпуши процедурата по връчване на следващия и президентът Румен Раадев да може да връчи мандат на втората по големина ПГ – тази на ПП-ДБ.

Очаква се днес оттам да обявят решението на депутатите и ръководните органи на партиите в коалицията – да се направи опит мандатът да бъде изпълнен.

По неофициална информация се очаква ПП-ДБ да предложат ГЕРБ те да излъчат кандидат за премиер в рамките на техния втори мандат. Формацията ще вземе мандата за съставяне на правителство от Румен Радев и ще опита да го изпълни. Това е било обсъдено на заседание на парламентарната група на ПП-ДБ тази вечер, съобщи „24 часа“, като се позова на източници в коалицията. Твърди се, че за взаимноприемливи фигури се смятат Мария Габриел и Росен Желязков.

Ако от ГЕРБ-СДС не изявят желание да подновят преговорите, вторият мандат ще бъде върнат предсрочно.Ако все пак се стигне до предсрочни парламентарни избори, от ПП-ДБ предпочитат те да се проведат заедно с европейските.

Има вероятност обаче заради времето, необходимо да се извърви цялата парламентарна процедура, двата вота да не съвпаднат.

1 COMMENTS

  1. Неможачите!
    Ротация, Мутация, Тотална излагация! ПП-ДБ, готови на всякакви унижения, само за да си запазят местата в парламента. Прогнозите при следващи избори за тях са 6-7%. Бойко ги…
    с 200… ????????

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *