13.07.2024

ПП-ДБ предлагат ГЕРБ-СДС да излъчи премиер с втория мандат

Вторият мандат за съставяне на правителство, който ще бъде връчен на ПП-ДБ, да бъде реализиран като национален и ГЕРБ-СДС да излъчи премиер. Това предлагат от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

От формацията поставят условие това да се случи след подписването на коалиционно споразумение.

Ето цялото предложение на ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС:

„По Конституция предстои да бъде връчен втори проучвателен мандат за съставяне на правителство. По решение на Парламентарната група на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и органите на партиите в коалицията, ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат като национален, съответно общ, с Парламентарната група „ГЕРБ – СДС“.

Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди 9 месеца в следните рамки:

Подписване от председателите на двете парламентарни групи на Споразумението, съдържащо конкретни гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение;

Министър-председател: взаимноприемлива кандидатура, излъчена от Парламентарната група „ГЕРБ-СДС“;

Състав: настоящият състав на Министерски съвет (МС), доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава, така както се изисква съгласно първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление и в проектоспоразумението;

Структура: запазване на досегашната структура на МС.

За да поясним – това не е покана за допълнителни преговори извън посочената рамка. Това предложение е израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме публично преди 9 месеца. Имаме конституционен, политически и граждански дълг да предложим реалистична формула за предотвратяване на нова парламентарна криза и го правим. Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме и последния шанс, който ни дава Конституцията и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори.

При отказ ние ще считаме, че сме изпълнили задълженията си и ще върнем мандата неизпълнен на президента.

Очакваме официален отговор с Вашето решение до датата на поканата за връчване на втори проучвателен мандат от страна на президента“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *