Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Спорт Спортове Тенис

Григор Димитров пречупи №9 в света в истински трилър в Маями

Григор Димитров спечели в изключително драматичен мач срещу Хуберт Хуркач след 3:6, 6:3, 7:6 (3) в осминафинален двубой от „Мастърс“-а в Маями. Двубоят, който продължи 2 часа и 41 минути бе много оспорван и бе решен с тайбрек. Така и в петия сблъсък помежду ми българинът остана непобеден от поляка, който е №9 с световната ранглиста.

Двамата се размениха по един сет, след като в първия проби Хуркач, а във втория – Димитров. В третия Гришо на два пъти стигна до шанс за брейк, но не успя да се възползва. В тайбрека обаче не трепна и за първи път ще играе в Маями на 1/4- финал, където ще се изправи срещу водача в схемата Карлос Алкарас, който елиминира италианеца Лоренцо Музети.

ПЪРВИ СЕТ

Първи в мача сервира Хуркач, който показа колебания, но успя да стигне до 40-30. Пресилен форхенд донесе изравняване, но при следващото разиграване Димитров прати бекхенд-слайс в аут от водеща позиция. Полякът направи двойна грешка и се стигна до ново равенство, а после и до още две. След близо 10 минути Хуркач се справи на мрежата за 0:1. Доста по-бързо спечели подаването си Григор, макар че допусна съперника да му поведе. Страхотно продължително разиграване бе спечелено от Гришо за 30-30, а сервис-мрежа го изведе до 40-30. Непредизвикано сбъркан форхенд на Хуркач означаваше 1:1. В следващия гейм Димитров не пласира нито един ретур при страхотните начални удари на съперника и изостана с 1:2.

На своя начален удар Димитров поведе с 30-0 след две хубаво проведени атаки, завършени с форхенд-униър и драйв-воле- След това даде точка на Хуркач след неуспешен опит за къса топка, но с вълшебен бекхенд по правата и невърнат сервис затвори гейма с 40-15 и равенство 2:2. Чудесен шанс за пробив пропиля Гришо в петия гейм. Хуркач дръпна с 40-15, но след това направи две грешки от бекхенд за 40-40. Последва още един дюс, след което последваха две сполучливи излизания на мрежата на Хуркач за 2:3. Точка за пробив трябваше да спасява Гришо на своя сервис-гейм, който тръгна отлично за него, повеждайки с 40-15. Две непредизвикани грешки доведоха до равенство, а удар с рамката на ракетата на българина доведе до първия брейк-бол в мача. Гришо не позволи да бъде пробит, а след това ас и сервис-мрежа му помогнаха да се справи.

Гришо започна впечатляващо следващия гейм и поведе с 30-0. Две непредизвикани грешки доведоха до 30-30. Добрата защита на Хуркач му позволи да вземе подаването си, макар и доста трудно – 3:4. Григор тръгна с ас, но след това подсеченият му бекхенд се спря в мрежата. Хуркач повиши нивото на ретурите си и стигна до 40-40. Форхенд в аут на българина означаваше брейк-бол, а след пресилен удар по правата се стигна до пробив – 3:5. Брейкът явно разклати Григор и той загуби следващия гейм на нула. Първо прати форхенд в мрежата, след това пък сечения му бекхенд излезе в аут. Последва нов форхенд в аут, а Хуркач затвори гейма на нула още при първия сетбол.

ВТОРИ СЕТ

Димитров започна с добри сервиси, като направи и един ас зя 40-0. Непредизвикана грешка от бекхенд даде надежди на поляка, но с нов отличен начален удар и уинър Гришо спечели подаването си – 1:0. Хуркач отговори още по-впечатляващо и изравни 1:1 с гейм на нула. Гришо поведе с 30-0, но Хуркач продължи да връща бомбените му сервиси и стигна до дюс. Агресивен форхенд на полука му спечели и точка за пробив, но този път бългаинът устоя. Първо принуди поляка да прати топката в мрежата, а след това спечели разиграване – 2:1.

Грешките на Гришо продължиха, но двайна грешка на Хуркач му осигури първи брейк-бол- Той беше отразен с ас, а след това полякът стигна до 2:2. Гришо отново си направи задачата много по-трудна от необходимото и трябваше да премине през дюс след отразен брейк-бол, а стигна до предимство въпреки неубедителен смач. Все пак с излизане на мрежата българинът поведе с 3:2. На своето подаване Хуркач показа колебания, а сбъркан бекхенд доведе 30-15 за Гришо. Неуспешен лоб на поляка предостави на Димитров два шанса за пробив. Първият беше отразен с ас, а вторият – с поразяваща форхенд комбинация по диагонала и по правата. Григор обаче стигна и до трети брейк-бол с минаващ удар по правата, а още по-впечатляващ беше минаващият бекхенд по диагонала за затвърждаване на брейка – 4:2. След два аса и две грешки на Хуркач, Димитров затвърди пробива – 5:2. Подаването на Хуркач също затвори гейма набързо – 5:3. Геймът започна с размяна на точки, но след това ретурите на Хуркач не бяха сполучливи и Димитров поведе 40-15. Добър сервис и още по-добро воле сложиха край на втория сет – 6:3.

ТРЕТИ СЕТ

Още в първия гейм Григор пропусна да стигне до двоен брейк-бол. Вместо 15-40 стана 30-30, а пресилен форхенд донесе предимство за съперника. Хуркач беше провокиран да сбърка и се стигна до дюс, но полякът се справи – 0:1. Подаването на Григор започна с негова грешка, Хуркач обаче му върна „жеста“. Полякът показа нервност и прати последователно ретур и бекхенд в аут, което донесе успех за Димитров – 1:1. Хуркач дръпна на своя сервис-гейм с 40-15, но два много класни форхенда на Гришо доведоха до равенство. Съперникът им обаче пласира два перфектни сервиса и поведе – 1:2. С форхенд от линията Хуркач поведе в следващия гейм. Григор обаче показа стабилност и търпение, за да дочака грешките му и да изравни – 2:2.

Гришо поведе с 30-15, но сбъркан минаващ форхенд го лиши от двоен брейк-бол. Впечатляващ форхенд по обратния диагонал все пак му донесе шанс за пробив, но Хуркач за пореден път се спаси с фантастичен сервис и в крайна сметка отново оцеля – 2:3. И Димитров трябваше да покаже най-доброто от себе си, за да не допусне пробив в следващия гейм. Смач и изящна къса топка донесаха аванс от две точки на поляка, но ретур в аут и отлично воле доведоха до дюс. При 40-40 Хуркач стигна до шанс за пробив, който бе отразен с ас. Последва силна серия и още един ас за 3:3.

В следващия гейм Хуркач поведе, но Гришо изравни с прецизен със смач – 15-15. Полякът взе без особени проблеми подаването си за 3:4, а българинът беше още по-убедителен на своя сервис-гейм, спечелен на нула – 4:4. Геймът започна с размяна на точки след форхенд в аут на Хуркач и ретур на Гришо в мрежата. Димитров поведе след грешка на поляка, който обаче с два мощни сервиса се доближи на точка от спечелване на гейма. След това показа и търпение, за да дочака удар на Гришо в мрежата със сечен бекхенд – 4:5. С мощни сервиси и стабилна игра българинът даде само точка на съперника си в следващия гейм, за се стигне до 5:5. Хуркач започна с ас, но Григор изравни с хубав смач. Димитров показа отлична защита, но това не беше достатъчно и полякът си осигури минимум тайбрек. Грешка от подсечен бекхенд на Димитров доведоха до 30-30, но невърнат сервис означаваше 40-30. Полякът пласира фантастичен бекхенд по диагонала и допълни с форхенд-униър за дюс. Ретур в аут означаваше гейм-бол за българина и той се възползва от случая с невърнат начален удар за 6:6.

Тайбрекът започна с мини-пробив за Григор след хубав блок-ретур и грешка на съперника. Последва разиграване от най-висша класа, което беше спечелено от българина – 2-0. Димитров обаче направи двойна грешка и върна надеждите на Хуркач, който с ас изравни 2-2. После дойде и ключовият момент – полякът докосна мрежата при уинър преди топката да докосне два пъти земята, както в правилника. Логично съдията отсъди точката за българина и това вбеси Хуркач, който захвърли от яд ракетата си на корта. Сбъркан форхенд на Хуркач и драйв-воле на Гришо доведоха резултата до 5-2. Страхотен ретур на българина му издейства предимство от 6-3 и троен мачбол при два предстоящи сервиса. Размяна на бекхенди завърши с успех на Димитров и той затвори двубоя с 3:6, 6:3, 7:6(3) за 2 часа и 41 минути игра.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *