Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

Застраховка „Гражданска отговорност“ за автомобили по време на продължителен престой в чужбина

Когато един водач на автомобил е извън границите на Република България за по-дълъг период, в даден момент полицата му ще изтече. Ако това се случи преди връщането му в страната, то водачът има два опции, с които да процедира.

Първата възможност е да се сключи т.нар. „Гранична застраховка“ при местен застраховател в държавата, в която се намира през местен застрахователен брокер. Валидността на тази застраховка е стандартно между един до три месеца. А премията за нея е сравнително по-висока от стандартната застраховка за Гражданска отговорност за автомобилистите у нас. Това е и единствената опция, ако се планира да се сменят и регистрационните табели на автомобила.

Другата възможност е да се поръча онлайн застраховка Гражданска отговорност в  България, която да бъде доставена по куриер в съответната друга държава. Тази процедура е препоръчитела и е значително по-евтина. Прави се и много лесно с онлайн покупка и плащане на застрахователната полица.

Независимо от варианта, който ще бъде избран, той трябва да е съобразен с нуждите на водача на превозното средство, вида на автомобила и бюджета, който може да се отдели. Също така не трябва да се пропускат и сроковете за застраховката.

Съществува и друга ситуация на чужд автомобил, пребиваващ у нас

Всеки един водач на автомобил е виждал многократно българи да управляват коли, които са с чуждестранна регистрация. Според изисванията на закона, тъй като се движат на територията на България, е необходимо да имат валидна застраховка „Гражданска отговорност“, която да им позволи да покрият рисковете, които се носят като участник в движението по пътищата на страната.

В този случай, ако личното моторно средство няма да се пререгистрира или докато се направи регистрация с български номера е необходимо да се сключи т.нар. „Гранична застраховка“. Тя може да се сключи единствено директно в офисите или централите на застрахователните компании, защото застрахователните посредници не я предлагат. Обикновено срокът на валидност на такава застраховка е от един до три месеца.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *