Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

От днес сме в Шенген по въздух и море

Решението за приемане на България в шенгенското пространство по въздушни и морски граници официално влиза в сила от 31 март, предаде репортер на БГНЕС.

Така проверките на лица на вътрешните въздушни и морски граници с и между България и Румъния се премахват и разпоредбите на достиженията на правото от Шенген се прилагат за България и за Румъния, както помежду им, така и в отношенията им останалите държави в шенгенското пространство. А това са Белгия, Чехия, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия и Швеция, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. В решението от 30 декември 2023 г. се казва, че „Съветът ще се стреми да вземе решение за премахване на проверките на лица на вътрешните сухопътни граници“, се посочва още в решението и се допълва, че то трябва да бъде взето с единодушие.

На 31 март министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство по въздух. Присъединяването на страната ни към Шенген ще бъде отбелязано със символично отваряне на границата. Заедно с премиера на тържествената церемония ще участват и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Събитието ще се състои на 31 март, на Терминал 2 на летище София, от 10.30 ч.

След 31 март ще настъпят промени и по отношение на пасажерските и търговски кораби, пристигащи у нас. Пасажерите на кораби, които пристигат от Шенгенска страна няма подлежат на гранична проверка.

При пристигане на пасажерски кораб от Истанбул обаче всички пасажери ще преминават през контрол. Корабите от трети страни ще трябва да акостират на пасажерските терминали по българското Черноморско крайбрежие, които се намират в Бургас, Варна и Несебър.

Ще има промяна и при проверките на плавателните съдове за спорт, туризъм и развлечение в това число и яхтите. Когато яхта идва от шенгенското пространство, тя няма да подлежи на гранична проверка. За тези от трети страни както и досега следва да се явят на ГКПП за проверка. Останалите ще могат да акостират в яхтените пристанища.

Граничните власти ще прилагат метода за анализ на риска за всички плавателни съдове, които влизат в български териториални води.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *