Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика

Денков: Причината за провалената ротация според мен е опитът за бягство от реални реформи от ГЕРБ

Нека днес се поздравим с това, че се отвориха границите за нас. След приемането ни в ЕС, приемането ни в Шенген е най-важната стъпка в европейската интеграция. Това снощи каза министър-председателят в оставка Николай Денков в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

Ако служебното правителство и следващото редовно правителство продължат с политиките, които ние успяхме да задвижим през последните 10 месеца, ще можем да продължим напред към европейската интеграция, заяви той. „И към момента това е причината с госпожа Габриел да име добра комуникация и добър диалог. Ние споделяме общи ценности и визии за развитието на България“.

Причината за провалената ротация според него е опитът за бягство от реални реформи от ГЕРБ. „ГЕРБ, заедно с ДПС, имат огромно влияние в съдебната власт и в различните регулатори и очевидно не са готови да променят системата такава, каквото е. А е важно да се промени, защото това ще промени съдебната система, начина на правене на бизнес у нас“, заяви Денков.

Някои от министрите в сегашния Министерски съвет са били предложени от Мария Габриел, но заради добрата им работа те веднага са станали част от екипа. По думите му е изглеждало, че вътрешният министър Калин Стоянов е прикривал връзки между Нотариуса, „Осемте джуджета“ и Министерството на вътрешните работи. „Моментът този министър да бъде сменен беше ротацията“, посочи Денков и припомни колко пъти е трябвало да подтикне вътрешния министър, за да вземе мерки за БФС.

Николай Денков заяви, че много пъти са имали организирани срещи с Борисов и ГЕРБ, но на тях се е появявал Пеевски.

Той призна, че на Димитър Главчев няма да му е лесно в качеството му на служебен премиер. „Ние трябва да направим всичко възможно, за да му помогнем да си свърши работата. Ще осигурим максимална приемственост. Моят призив към него е да осигури максимално честни избори. Действително трябва да решим дали ще продължим към европейския си път на развитие, или ще се върнат на бял кон тези, които през последните години забавиха развитието на България“, заяви Николай Денков.

Истинската оценка за работата на кабинета „Денков“ ще дойде след няколко години, смята премиерът в оставка.

В момента и еврозоната, и сухопътният Шенген са под риск, но не са неизпълними цели, смята Денков. „Увеличават се рисковете да тръгнем в грешна посока, ако служебното правителство и следващото редовно правителство не продължи евроатлантическия път на страната“, допълни той.

Липсващият милиард във Фонда за енергийна сигурност е дезинформация, заяви той. „Изобщо не липсва, там е. С решение на Министерски съвет всичко това го подредихме. Народното събрание се опитва да си пише популистки актив, като казва, че има проблем – не, няма проблем“, категоричен бе Денков.

„Отношенията между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ сега са в ледена епоха. Това, което успяхме да постигнем, то ще остане и ще бъде полезно за България“, смята премиерът в оставка.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *