20.07.2024

Доналд Тръмп се сравни с Нелсън Мандела

Former President Donald Trump speaks during a commit to caucus rally, Tuesday, Dec. 19, 2023, in Waterloo, Iowa. (AP Photo/Charlie Neibergall)

Републиканецът Доналд Тръмп, кандидат за президентските избори в САЩ през ноември, се сравни с Нелсън Мандела, предизвиквайки остри критики от страна на лагера на Байдън, предаде Франс прес.

През изминалата година бившият президент беше обвинен по четири дела, като всички те го излагат на риск от лишаване от свобода. Наред с други неща, той е обвинен в организиране на съмнителни плащания на порнозвезда по дело, което ще започне на 15 април.

Тръмп редовно напада съдията, който ще ръководи този процес, в отговор на което магистратът Хуан Мерчан му наложи ограничения в изказванията. Вчера Тръмп припомни тези ограничения в пост своята социална мрежа „Трут соушъл“, в който каза, че съдията, че „нарушава закона и конституцията“.

„Ако този напълно пристрастен шарлатанин иска да ме вкара в затвора за това, че съм казал най-очевидни истини, с удоволствие ще се превърна в съвременния Нелсън Мандела – това би било голяма чест“, каза Тръмп.

Няколко дни по-рано републиканецът публикува фалшива скица от съдебно заседание, но която той седи до Исус Христос.

Екипът на президента Джо Байдън, който се бори за преизбиране, разкритикува това. „Толкова сте егоцентричен, че се сравнявате с Исус Христос или с Нелсън Мандела в рамките на малко повече от седмица“, коментира говорителката на екипа на Байдън – Жасмин Харис.

По другите дела Тръмп е обвинен в опит да обърне резултатите от президентските избори през 2020 г., както и в небрежно боравене със секретни документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *