Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Епидемиолог: Имаме под 95% обхват с първа доза срещу морбили, има риск от пробив

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести нашият ваксинационен обхват срещу морбили е под 95% на първата доза, което вече е риск от пробив на вируса. Това каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова в предаването „Тази събота“ по бТВ.

Тя подчерта, че трябва да бъде установено от кого се е заразило четиригодишното дете и къде. „Нямам информация дали е пътувало в чужбина. Ако не е пътувало, това значи, че се заразило от някого в България и има и други случаи“, заяви тя.

Ваксината срещу морбили е в задължителния имунизационен календар. Първата доза се поставя на 13-месечна възраст и има ефективност 93%. „Това не означава, че едно ваксинирано дете е предпазено на 93%, а че 93% от ваксинираните ще имат пълната защита от разболяване. Затова е необходимо и поставяне на втора доза, за да бъде завършен имунизационният курс и такива лица да бъдат с максимална защита. Втората доза има 98% ефективност. Това означава, че все пак има 2% от ваксинираните, които биха могли да се разболеят. Това са индивидуални особености на имунната система и хора, които не отговарят по някаква причина на имунизацията, те са изключително малко“, обясни епидемиологът.

По думите й е важно как се съхранява живата морбилна ваксина, тъй като е възможно тя да стане неефективна.

До третия-петия ден има неспецифична симптоматика – висока температура, хрема, кашлица. „Към втори-трети ден могат в устната кухина да се появят много характерни петна и към трети-пети ден се появява характерният обрив, който е много ситен и започва обикновено от главата. В първите дни е характерно и зачервяване на очите. Имали сме случаи, в които се бърка с алергична реакция и с дни деца не биват диагностицирани. Затова е важно заболяването да бъде разпознавано от лекарите“, предупреди епидемиологът.

Хората, които са преболедували морбили, са изградили траен пожизнен имунитет.

бТВ, „Тази събота“

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *