Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Д-р Благомир Здравков: 24 000 са децата с пропусната доза ваксина против коклюш

В края на седмицата стана ясно, че за две бебета, които за починали след заболяване от коклюш. Броят на заразените у нас расте. 24 000 са децата с пропусната доза ваксина.

Коклюшът е ваксинационно преодолимо заболяване. Това трябва да е водещият акцент. За голямо съжаление, при нас има диагностицирани две деца с коклюш. Едното постъпи в болницата на 8 април, лекарите се ориентираха бързо и в момента, в който теста излезе положителен, детето беше пренасочено към Инфекциозна болница. Второто дете постъпи при нас в много тежко състояние, заяви директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков.

Лекарят допълни, че за съжаление, поради тежкото състояние, в което е постъпило детето и усложненията, то е починало. То пристигна с белези на сепсис и полиорганна недостатъчност, обясни той.

Според д-р Благомир Здравков кашлицата при бебета, които още не са навършили два месеца, е доста тревожен и алармиращ симптом. При по-големите деца коклюшът протича с много тежки симптоми на кашлица. До такава степен, че понякога децата получават кръвоизливи в очите от напъване, допълни лекарят.

24 000 са децата с пропусната доза ваксина против коклюш. Заболяването може да има и здраво заразоносителство. Тоест един ваксиниран човек да има тази бактерия, но да няма симптоми и да предаде заболяването на друг, каза лекаря.

Нова телевизия, „Събуди се“

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *