Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Българската лавинна асоциация: Има опасност от лавини в планините

Зимата се завърна с пълна сила през април, особено в планинските части. Около 30 сантиметра е снежната покривка на места в Пирин. Преходният сезон обаче крие опасности и може да бъде много коварен, ако не сме запознати с това какво ни очаква в планината.

Според Анди Балевски от Българската лавинна асоциация е имало доста силно снеготопене в последния месец. „Това не е характерно за тази част от годината. Въпреки това доста сняг е останал във високата част на планината – около 80 см на 2200 метра. Това прави терена в алпийския пояс много труден. Когато хората планират да планинарстват, да гледат ден за ден прогнозата, защото параметрите са променливи“, обясни той.

По думите му е препоръчително да се правят преходи в по-ниската част на планините, в гористия пояс. „Тези, които планират да се качат по-високо, трябва да знаят, че помощта е на 2 часа разстояние. Съществува риск от лавини, но снежните условия не са подходящи за излизане във високата планина. В ниската част сняг няма от поне месец, но пътеките са мокри. Ще има още снеготопене“, посочи Балевски.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *