21.07.2024

Иранският президент Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер

Няма оцелели след катастрофата, в хеликоптера, в който е пътувал иранският президент Ебрахам Раиси, потвърдиха от иранските власти. Сред загиналите е и външният министър Хосейн Абдолахиан, които е пътувал с него.

Припомняме, че както БЛИЦ писа хеликоптерът с държавния глава катастрофира в планините близо до границата между Иран и Азербайджан.

Ебрахим Раиси е ултраконсервативен духовник. Печели изборите през 2021 година с близо 62% от гласовете. Мандатът му щеше да изтече догодина.

Раиси дълги години е бил прокурор и твърди, че е най-подходящият човек за борбата с корупцията. Той обаче е свързан с екзекуциите на политически затворници през 80-те години и е под американски санкции.

Избирането му поставя под въпрос подобряването на отношенията със Запада. Президентът на Иран е втори в йерархията на властта.

Върховният духовен лидер на Иран с важни думи за президента Раиси

Кой бе Ебрахим Раиси?

Ебрахим Раиси бе един от най-твърдите ирански хардлайнери, фанатично и абсолютно вярващ в иранската революция и нейната мисия.

Смъртта му отстранява от Близкия изток един от най-твърдите и безкомпромисни играчи, се посочва в анализ на телевизия „Скай“, цигиран от „Нюз бг“.

Раиси бе човек, който започна първата директна атака срещу Израел в историята на страната си, и хардлайнер, под чието ръководство стотици иранци бяха убити при бруталното потушаване на неотдавнашните протести, ръководени от жени, г-н Раиси имаше изключително много кръв по ръцете си.

Страховитата му репутация датира от 80-те години на миналия ХХ век – период, който му носи съмнителното прозвище „касапинът на Техеран“.

Той бе член на така наречения „Панел на смъртта“, съставен от четирима ислямски съдии, които осъждат на смърт хиляди ирански затворници на съвестта по време на чистката през 1988 г.

Раиси лично е участвал в два от най-мрачните периоди на иранските репресии. Той бе смятан за един от фаворитите за заместник на възрастния и болен върховен лидер Али Хаменей.

Встъпването му в тази роля щеше да гарантира още години на същото… и още години на намеса в чужбина.

С Раиси като президент Иран се ангажираше с все по-смели намеси извън границите си.

Под негово ръководство Иран помогна на хутите да застрашат международното корабоплаване в Червено море; помогна на Хизбула да вкара Израел в седеммесечен двубой по северната му граница; помогна на милициите в Ирак да нападат, а в някои случаи и да убиват американски войници; и помогна на Хамас да води собствена война срещу еврейската държава.

След две години на размирици, икономически неуспех и забавено възстановяване от пандемията, Иран е разделен и отслабен.

Правителството му е загубило голяма част от доверието и подкрепата си заради жестокостите, които е извършило спрямо жените.

Малцина извън режима и редиците му от ревностни последователи ще оплакват човек, който е ръководил смъртта, лишаването от свобода или изтезанията на толкова много хора.

Иранците могат да се осмелят да копнеят за по-малко репресивни времена без него. Външните хора ще се надяват на един по-малко проблемен Иран.

Но там, откъдето бе дошъл той, има още много и върховният лидер вероятно ще намери друг хардлайнер, който да го замени.

Страхът ще бъде от нестабилност в навечерието на изборите. Правителството е подкопано от последните събития, а върховният лидер не е добре.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *